Kelemen Hunor felháborítónak tartja a korondi magyar feliratért kiszabott súlyos bírságot

Krónika 2019. április 10., 18:23

A „rosszindulat netovábbjának” tartja az igazságszolgáltatás részéről az RMDSZ elnöke, hogy csaknem százezer eurónak megfelelő bírsággal sújtották Korond polgármesterét egy magyar feliratért.

Fotó: Pál Árpád

Közösségi oldalán közzétett szerdai bejegyzésében Kelemen Hunor azt írta: kimondhatatlanul felháborítja a marosvásárhelyi ítélőtábla hétfői jogerős döntése által kiszabott „méltánytalan és aránytalan” büntetés, amit a polgármesteri hivatal homlokzatán olvasható magyar Községháza feliratért kell kifizetnie Katona Mihály, korondi polgármesternek.

„Úgy tűnik, a határ a csillagos ég, amikor a közösségi vezetőink +rendreutasítása+ a cél, amiért merészelik használni szimbólumainkat, vagy önkormányzataink homlokzatán megjelenik a magyar felirat” – írta szerdai bejegyzésében az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szolidaritását fejezte ki a székelyföldi település polgármesterével és a község lakóival. „Minden létező nemzetközi fórumon hangot adunk felháborodásunknak. Románia az Európa Unió része, és amikor azzá vált, egyetértett olyan nemzetközi egyezményekkel, amelyekre ma fittyet hány. A feljelentő személyétől függetlenül a román igazságszolgáltatás nem szabad megengedje magának, hogy az Alkotmány és a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények betűjével, szellemiségével teljesen szembefordulva hozzon igazságtalan döntéseket” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

A korondi bírságolás is a székelyföldi magyar jelképek és feliratok ellen roppant eredményes hadjáratot folytató, perek tucatjait futószalagon megnyerő Dan Tanasă blogger és az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentéseinek a következménye. A bíróság egy jogerős ítélet végrehajtásának elmulasztásaként értelmezte, hogy a polgármester – az ADEC korábbi keresete nyomán kimondott ítélet következtében – eltüntette ugyan a korondi községháza homlokzatáról a Primăria – Községháza feliratot, de helyette a Casa comunală – Községháza feliratot festette fel ugyanoda.

A Dan Tanasă vezette egyesület 2015-ben kérte a bíróságtól, hogy kötelezze a korondi elöljárót az épületet megnevező magyar nyelvű felirat eltávolítására a községháza homlokzatáról. 2016 februárjában jogerős ítélet született a felirat levételéről, ez meg is történt. Mivel a Marosvásárhelyi Ítélőtábla akkor azzal indokolta döntését, hogy a községháza román megfelelője nem a „primăria”, hanem „casa comunală” vagy „casa comunei”, a 2017-ben visszahelyezett feliraton Primăria helyett Casa Comunală szerepelt a Községháza fordításaként. Emiatt az ADEC újabb pert indított Katona Mihály polgármester ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezzék a községvezetőt pénzbírság kifizetésére a korábbi jogerős ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt, noha az megtörtént.

A döntés szerint a községvezetőnek a pénzbírságot nem a mostani végzés jogerőssé válása nyomán kell fizetnie, ha késlekedik a felirat eltávolításával, hanem 2016. október 21-étől számítva – az eltávolításról rendelkező ítéletet abban az évben, februárban hozták. Ugyanakkor az ADEC számára napi 100 lejes késedelmi kamat kifizetését is megítélték, szintén a jelzett időponttól számítva. Ez merőben új helyzetet eredményezett, mivel ha ki kell fizetni, a bírság eddig hasonló perekben még nem tapasztalt összeget, mintegyegy 280 ezer lejt jelent. Ugyanakkor a késedelmi kamatként felszámolt, az egyesületnek fizetendő összeg elérheti a 80 ezer lejt.