A román külügyminisztérium vonogatja a vállát és pereskedni küldi az Ukrajnából kitiltott Kelemen Hunort

Rostás Szabolcs 2019. április 09., 08:25

Szűkszavú, és jobbára semmitmondó közleményben kommentálja a román külügyminisztérium, hogy a kijevi hatóságok három évre kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt. A tárca azzal sincs tisztában, mi a magyar politikus családneve.

A bukaresti tárca hétfőn éjfél után küldte el a Krónikának a lapunk által korábban az üggyel kapcsolatban feltett kérdésekre adott válaszait. „Pontosításnak” nevezett állásfoglalásában a román külügyminisztérium közölte, tudomásul vette, hogy az ukrán hatóságok 2019. április 6-án nem engedték meg Kelemen Hunor parlamenti képviselőnek, hogy átlépje a magyar–ukrán határátkelőt.

A tárca emlékeztet, hogy „Hunor képviselő úr” beszámolt az incidensről Teodor Meleșcanu külügyminiszternek kettejük telefonbeszélgetése során.

A bukaresti tárca közölte, hogy tájékoztatást kért a döntés okairól Ukrajna bukaresti nagykövetségétől. Válaszában a külügyminisztérium megjegyzi, hogy a külföldiek Ukrajnából történő kitiltásáról kizárólag az ukrán hatóságok döntenek, az Ukrajnában akkreditált külképviseleteknek és konzuli hivataloknak semmilyen szerepük nincs ebben az adminisztratív eljárásban. „Az ilyen döntések ellen kizárólag az érintettek fellebbezhetnek az ukrajnai igazságszolgáltatásnál” – szerepel a román külügy által a Krónikának eljuttatott válaszban.

Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor szombaton reggel a Záhony–Csap-határátkelőn szeretett volna belépni Ukrajnába, ahol román diplomata-útlevelének felmutatása után azt közölték vele, hogy a két társa folytathatja az utat, neki azonban vissza kell fordulnia. Az RMDSZ elnökét arról tájékoztatták az ukrán határőrizeti szervek, hogy másfél évre kitiltották az országból; magyarázatot nem adtak belépése megtagadására.

Kelemen Hunor hétfőn levélben kért magyarázatot Ukrajna bukaresti nagykövetségétől kitiltása ügyében, emellett szintén levélben fordult a történtek kapcsán az Európai Néppárt (EPP) elnökéhez és főtitkárához, az Európa Tanács Parlament Közgyűlése elnökségének vasárnap esti ülésén pedig Korodi Attila RMDSZ-es képviselő szóvá tette az incidenst. Az RMDSZ elnöke a magyarországi közmédiának úgy nyilatkozott, kitiltása ügyében több alkalommal is beszélt Teodor Meleșcanuval, ugyanakkor a román külügyminiszter Brüsszelből való hazatérése után személyesen is találkoznak majd.