Donald Trump elmozdította az amerikai titkosszolgálat igazgatóját

MTI 2019. április 08., 22:43

Donald Trump amerikai elnök hétfőn elmozdította hivatalából Randolph Alles igazgatót, az Egyesült Államok titkosszolgálatának vezetőjét – jelentette a Fox televízió.

Fotó: Fehér Ház/Facebook

Alles a vasárnap lemondott Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter közvetlen irányítása alá tartozott. Amerikai sajtójelentések szerint az elnök hétfőn reggel utasítást adott Mick Mulvaneynek, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnökének, hogy közölje az igazgatóval munkaviszonya megszűnését.

A Fox és a CNN hírtelevízió is úgy tudja, Allesszel már két héttel ezelőtt közölték, hogy nem tartanak tovább igényt a munkájára, de azt kérték, maradjon addig, amíg meg nem nevezik utódját.

A CBS televízió értesülései szerint Alles menesztésének nincs köze ahhoz, hogy a múlt héten egy tajvani útlevéllel rendelkező kínai nőnek sikerült engedély nélkül bejutnia Donald Trump floridai Mar-a-Lago countryklubjába. A nőnél két útlevelet, négy mobiltelefont, egy laptopot, egy külső merevlemezt és egy számítógépes vírussal fertőzött pendrive-ot találtak. Indítéka egyelőre nem világos, amerikai sajtóhírek szerint azonban hasonló akciókat akkor hajtanak végre, ha számítógépeket akarnak megfertőzni

Szintén sajtóértesülések szerint változások várhatóak az állampolgársági és bevándorlási hivatal élén is. Stephen Miller, a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója állítólag jelentősebb személycseréket sürget a belbiztonsági minisztériumon belül. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) információi szerint Nielsen menesztésének hátterében is valószínűsíthetően Miller állt.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders hétfőn délután közleményben tudatta, hogy Randolph Alles helyére James Murrayt nevezik ki. Murray a titkosszolgálat veterán munkatársa. A szóvivő közlése szerint a jövő hónapban veszi át a szervezet irányítását.