Csökkenhet az újrafinanszírozott hitel részlete – számítások szerint jobban járnak bankközi kamatláb nélkül az adósok

Bálint Eszter 2019. április 04., 08:46

Miközben szerdán hatalmasat ugrott a háromhavi irányadó bankközi kamatláb értéke, és a hathavi növekedése is meghaladta a 0,05 százalékpontot, a szakértők úgy számolnak: a 114-es rendelet módosítása nyomán valamivel alacsonyabbak lesznek a törlesztőrészletek.

Érdemes számolgatni. Ha enyhén is, de csökkenhet a törlesztőrészlet, ha ROBOR-mentesítjük a hitelt Fotó: Pixabay.com

Enyhén, vagyis nem az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által hangoztatott mértékben csökken a bankhitelek törlesztőrészlete a bankárok számításai szerint a többnyire adóügyi intézkedéseket tartalmazó 2018/114-es számú sürgősségi kormányrendelet módosítása nyomán. Mint ismeretes, a szociálliberális kabinet arról rendelkezett, hogy az ezután felvett hiteleknél már ne vegyék számításba a különböző lejáratú irányadó bankközi kamatlábakat (ROBOR), hanem

a bankok között ténylegesen létrejövő tranzakciók kamatlábával számolják ki az éppen aktuális havi törlesztőrészlet szintjét a nem fix kamatozású kölcsönök esetében.

A Hotnews.ro hírportál számításai szerint az új referenciamutató most 2,53 százalék, miközben a lejalapú fogyasztási hitelek, illetve az Első otthon kormányprogram keretében felvett bankkölcsönök havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott 3 havi ROBOR a Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett adatsorok szerint szerdán ugrott egy hatalmasat – a kedden jegyzett 3,23 százalékról 3,34 százalékra emelkedett. A lejalapú jelzáloghitelek törlesztőrészletének meghatározásához használt 6 havi irányadó bankközi kamatláb eközben az előző napi 3,32 százalékról 3,39 százalékra ugrott.

A Hotnews által idézett számítások szerint ha egy 240 000 lejes (vagyis valamivel több, mint 50 000 eurós) jelzáloghitel törlesztőrészleteit vesszük górcső alá, kiderül, hogy jelenleg a havi törlesztőrészlet 2006 lej, míg az új módszertan szerint 1980 lej lenne. Eközben egy 20 ezer lejes, 60 hónapos futamidejű hitel havi törlesztéséhez ma 433 lejt kell lepengetni, az új mutatóval ez 420 lej lenne.

A cikk szerzője arra hívja fel ugyanakkor a figyelmet, hogy a számítások nem teljesen pontosak, mivel a bankok nem tüntetik fel az általuk alkalmazott árazás minden részletét, hogy a konkurencia ne szerezzen azokról tudomást.

Mint ismeretes,

a bankok csak az új hitelek esetében alkalmazzák az új kamatlábat, aki ROBOR-hoz kötött kölcsönt vett fel korábban, annak kérnie kell a hitel újrafinanszírozását a megváltozott feltételek mellett.

Mugur Isărescu, a jegybank elnöke amúgy keddi sajtónyilatkozatában ismételten azt tanácsolta a hiteligénylőknek, hogy ha tehetik, válasszanak fix kamatozású kölcsönt maguknak, a bankoknak pedig azt üzente, szeretné, ha nagyobb kamatot fizetnének a letétek után, a hitelek pedig olcsóbbak lennének.