Védelmi miniszter: Románia bajban lenne, ha háború törne ki

2019. március 31., 17:02

A hazai védelmi ipar jelenleg „padlón van”, ezért egy esetleges háborús helyzetben nem lenne könnyű dolga Romániának, de van annyi fegyver- és lőszertartaléka, hogy elegendő legyen a NATO-partnerek közbelépéséig – mondta vasárnap Gabriel Leş védelmi miniszter.

Fotó: MAPN

Azt kérdezték a tárcavezetőtől a Realitatea TV műsorában, mi történne, ha valamilyen oknál fogva Romániának nem lenne, ahonnan lőport vásárolnia, jelenleg ugyanis ezt kizárólag külföldről szerzi be az ország.

A helyzet nem lenne egyszerű. Háborús helyzetben hamar elbonyolódnak a dolgok. A román hadseregnek azonban – ahogyan azt a szabályok is előírják – nyilván vannak fegyver- és lőszerkészletei, amelyek elegendőek lennének a segítségünkre siető partnerek érkezéséig

(...). A szabályoknak tehát jelenleg eleget teszünk” – fogalmazott az Agerpres szerint.

Arra a kérdésre, hogy katonai konfliktus esetén helyt tudna-e állni az ország egy hétig, Leş azt mondta, idén 15 éve annak, hogy Románia csatlakozott a NATO-hoz, amelyben az egyik tagország elleni támadást a teljes szervezet elleni támadásként kezelik, ezért számítani lehet a partnerországok segítségére.

Mi felkészültek vagyunk, de nem eléggé, ezért igyekszünk sürgetni a katonai beszerzéseket, hogy meglegyen, amire szükség van”

– mondta, hozzátéve, a fogarasi lőporgyár felélesztésével kapcsolatos terv prioritást képez.

A miniszter elismerte, hogy a román védelmi ipar „a padlón van”, mivel pénzhiány miatt az elmúlt 25 évben kevés hadi beszerzési programot indítottak. „Nincs meg a hadseregnek mindaz, amire szüksége lenne. Gratulálni szeretnék a román katonáknak, a védelmi minisztérium személyzetének a katonáktól a tábornokokig, hogy a régi felszereltség még mindig működőképes állapotban van. (...) 30-40 éves kamionokkal járunk, amelyek még működnek ugyan, de bármikor felmondhatják a szolgálatot” – magyarázta Leş.