FRISSÍTVE – Dăncilă: csökkenhetnek a lakosság hitelköltségei a pénteki kormányrendelet-módosítások nyomán

Hírösszefoglaló 2019. március 29., 11:27

Elfogadja a kormány pénteki ülésén a 2018/114-es, a 2010/50-es és a 2016/52-es sürgősségi rendeletek módosításait – jelentette be a kormányülés kezdetén Viorica Dăncilă. A jóváhagyott rendelet alapján harmadára csökkent a bankadó.

Fotó: Pixabay.com

A miniszterelnök azt mondta, a módosítások azt a célt tartják szem előtt, hogy csökkenjenek a lakosság hitelköltségei, növekedjen a kedvező feltételek mellett hitelt kapó román vállalatok száma. A módosításokat a Román Nemzeti Bank és a Romániai Bankok Egyesülete álláspontjával konszenzusban hozzák meg – tette hozzá az Agerpres szerint Dăncilă.

Az új jogszabály értelmében a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) ezentúl kizárólag a bankközi tranzakciók alapján számolják ki. Ezt a Román Nemzeti Bank honlapján fogják közölni.

Az új mutatót 2019 május 2-ától, csak az új hitelszerződések esetében fogják alkalmazni. Az új mutató ugyanakkor az újrafinanszírozási hitelekre is érvényes lesz.

A tavalyi év végén bevezetett úgynevezett „kapzsisági illetéket” azoknak a pénzintézeteknek kellett volna fizetniük, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak és a negyedévenként fizetendő illeték a bank aktíváinak 0,3 százalékát (évi 1,2 százalékot) is elérhette. A bukaresti kormány a bankszektor bírálatai és az ország besorolásának rontását kilátásba helyező hitelminősítők jelzései nyomán még az első negyedéves befizetési határidő lejárta előtt visszakozott.

Az új bankadó a pénzeszközök legfeljebb 0,4 százaléka lehet évente és számos olyan kedvezményt tartalmaz, amellyel a kormány a hitelezést akarja bátorítani. Az új bankadót – amelyet félévenként kell majd fizetni – ezért „szorgalom-ösztönzőként” állította be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Az új bankadó mértékét nem a kormány szerint manipulálható, és állítólag mesterségesen magasan tartott ROBOR-hoz kötik, hanem egy új mutatóhoz, amely a bankok közötti ténylegesen megvalósult lej-tranzakcióknál alkalmazott kamat átlagaként határoznak meg.

A pénzügyminiszter a kormányülést követően azt mondta: a bankadó módosításával nem várták meg az Európai Központi Bank jóváhagyását, mivel megkapták a román jegybankét és a román bankárszövetséggel is egyeztettek. Mindazonáltal a rendeletnek nincs visszamenő hatálya, a ROBOR-hoz kötött korábban leszerződött változó kamatú lejhitelek nem változnak, de a hiteleseknek lehetőségük lesz május 2-a után a megváltozott feltételek szerint újrafinanszírozni hitelüket.

A romániai magánnyugdíj-kezelőkkel folytatott tárgyalások nyomán 2019. május 31-éig halasztják a törzstőke-követelmények gyakorlatba ültetését. Eddig a dátumig visszatérnek a 4 millió eurónak megfelelő minimális törzstőke-követelményhez. A halasztásra azért van szükség, hogy a magánnyugdíj-kezelőknek legyen idejük a törzstőkeemelésre. 2019 június elsejétől a minimálisan szükséges tőkealapokat 2019. december 31-éig be kell fizetni – tette hozzá Dăncilă.

Megmarad a háztartási fogyasztókkal szemben alkalmazott gáz-és villamosenergia-árak maximálását előíró kitétel, viszont az ipari fogyasztókkal szemben nem alkalmazzák ezt az előírást, többek közt uniós elvárásnak is eleget téve ezzel.

A távközlés terén 2019. szeptember elsejéig halasztják a 114-es rendeletben az elektronikus távközlési hálózatok kiépítésében felmerülő hiányosságokért előírt szankciók gyakorlatba ültetését. A halasztásra azért van szükség, mert előbb véglegesíteni kell a szolgáltatók hálózatépítési engedélyezését megkönnyítő törvényi keretet.

Dăncilă szerint mindezek a módosítások a román állampolgárok érdekeit fogják szolgálni és fellendítik Románia gazdasági fejlődését.