A nemzeti és nyelvi kisebbségekért felelős uniós biztosi tisztség létrehozását szorgalmazza az EP munkacsoportja

Krónika 2019. március 29., 10:09

Nyilatkozatban fogalmazták meg az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának tagjai a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében szükséges uniós lépéseket. A munkacsoport strasbourgi ülésén a MOGYE helyzetét is megvitatták. 

Az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának tagjai Fotó: Facebook/Sógor Csaba

Az elfogadott nyilatkozatban felhívják az EU figyelmét arra, hogy felelősséggel tartozik az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek védelméért. A képviselők emlékeztetnek: az uniós alapértékek részét képezi a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, ugyanakkor a nemzeti hovatartozáson alapuló diszkrimináció minden formája szigorúan tilos az EU-ban.

Mindezek ellenére, tíz évvel a Lisszaboni szerződés életbe lépését követően az Unióban még mindig nincs egy egységes európai keretszabályozás, amely védené a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak érvényesülését”

– fogalmaznak a nyilatkozatban. A kezdeményezők szerint az Európai Parlamentben korábban elfogadott kisebbségvédelmi jelentéseket az Európai Bizottságnak is figyelembe kell vennie, ugyanakkor támogatnia kell a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést is, amely 1,2 millió európai polgár akaratát mutatja ebben a kérdésben.

Sógor Csaba elmondta, a nyilatkozatot aláíró EP-képviselők három beavatkozási területet határoztak meg a kisebbségek európai szintű védelme érdekében. „Azt kérjük, hogy jöjjön létre egy egységes keretszabályozás, amelyet nyomon követési mechanizmus is kísér.

Szükség lenne ugyanakkor egy olyan európai uniós biztosi tisztség létrehozására, amely kizárólag a nemzeti és nyelvi kisebbségekért felel, illetve szintén ezzel a hatáskörrel egy konzultatív testület létrehozását is fontosnak gondoljuk az Európai Parlamenten belül”

– magyarázta az RMDSZ-es képviselő.  

A jelenlegi törvényhozási ciklus utolsó kisebbségi munkacsoportján ugyanakkor két másik témát is napirendre tűztek. Kincses Előd ügyvéd beszámolt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem aktuális helyzetéről. A munkacsoport Tőkés László erdélyi EP-képviselő kezdeményezésére tűzte napirendjére az 1945-ben létrehozott magyar tannyelvű egészségügyi felsőoktatási intézet kálváriáját.

Sógor Csaba elmondta: ez a téma is azt mutatja, hogy elengedhetetlen az EU fellépése a kisebbségek védelmében, az egyes államok kisebbségpolitikájának értékelésekor pedig korántsem elegendő csupán a jogszabályokat figyelembe venni, mindig azok érvényesülése a fontos.

„Románia rendkívül rossz helyzetben van, nemcsak az anyanyelvű felsőoktatás, hanem más tekintetben, akár a közigazgatási anyanyelvhasználat vagy a nemzeti kisebbségek általános diszkriminációja tekintetében is” – mutatott rá az erdélyi képviselő.