Hatósági felügyelet alá helyezték Laura Codruța Kövesit, akit nyilatkozatstopra is köteleztek

Krónika 2019. március 28., 20:32

Sajtóértesülések szerint hatósági felügyelet alá helyezte Laura Codruța Kovesi volt korrupcióellenes főügyészt az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló bukaresti ügyészség (SIIJ).

Laura Codruța Kovesi szerint lakatot akarnak tenni a szájára a nyomozó hatóságok Fotó: QMagazine

Az Agerpres és a Mediafax hírügynökség információi szerint az európai főügyészi tisztségre pályázó Kövesi ellen annak a bűnvádi eljárásnak a keretében foganatosítottak kényszerintézkedést, amelyben hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják. Az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) csütörtökön közel hét órán keresztül gyanúsítottként hallgatta ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét.

A nyomozó hatóság székhelyéről való távozásakor Kövesi elmondta, az ügyészek megtiltották neki, hogy nyilatkozzon a sajtónak az ellene zajló eljárásról.

„Semmit sem mondhatok Önöknek arról, ami a mai kihallgatásomon elhangzott, és a dossziémról se beszélhetek. Ezzel az intézkedéssel véleményem szerint be akarják tömni a számat, tovább akarnak zaklatni bennünket, akik az igazságszolgáltatás terén tettük a dolgunkat. A jelek szerint egyeseknél magasra hágott az amiatti kétségbeesés, hogy európai főügyész lehetek” – jelentette ki az őt faggató újságíróknak Kövesi. Egyúttal megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését. Nem hivatalos információk szerint a DNA volt vezetőjének azt is megtiltották, hogy elhagyja az országot.

A SIIJ februárban hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsította meg Kövesit a DNA által korrupcióval vádolt, az eljárás elől Szerbiába menekült Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján. Ghiță azt állította, hogy Kövesi felkérésére 2011-ben ő fizette ki a nemzetközi körözés alatt álló, Indonézia által Romániának kiadott Nicolae Popa hazaszállításának 200 ezer eurós költségeit. Ghiță szerint Kövesinek, aki 2011-ben Románia legfőbb ügyésze volt, „senki sem mert nemet mondani”.

Egy március elején indult újabb bűnvádi eljárás a Kövesi által tavaly nyárig vezetett korrupcióellenes ügyészség túlkapásokkal és bizonyítékok hamisításával vádolt ploiești-i ügyészeivel áll összefüggésben. Tudorel Toader igazságügy-miniszter kezdeményezésére Kövesit tavaly nyáron váltotta le a DNA élőről Klaus Johannis államfő. 

Mint ismert, az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete a három versenyben maradt jelölt közül Kövesit találta legalkalmasabbnak az európai főügyészi posztra. A leendő európai főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel fogják kinevezni.