Nem fogadják Tăriceanut Marokkóban: az ellenzék szerint Dăncilă Izraellel kapcsolatos kijelentései miatt fújták le a találkozót

MTI 2019. március 26., 19:28

Lemondta marokkói látogatását Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke az észak-afrikai ország hatóságainak kérésére – közölte kedden közleményben a román parlament felsőháza.

Diplomáciai baki. Tăriceanu egyelőre nem mehet Marokkóba Fotó: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

A dokumentum nem tartalmaz részleteket a látogatás elhalasztásának okairól, de a román ellenzéki média diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy Marokkó Viorica Dăncilă román miniszterelnöknek az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről tett vasárnapi kijelentése miatt mondta vissza a román parlamenti küldöttség fogadását. A tervek szerint a román delegációnak a marokkói parlament mindkét házának elnökeivel, a kormányfővel és a külügyminiszterrel kellett volna találkoznia.

Hétfőn Jordánia királya mondta le romániai látogatását a román miniszterelnök vitatott kijelentése miatt.

 {K2}

Dăncilă vasárnap az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbija, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) tanácskozásán mondott beszédet, ahol bejelentette, hogy Románia át fogja helyezni nagykövetségét Jeruzsálembe. Később ezt Klaus Johannis román elnök cáfolta, és közölte, hogy Bukarest még nem döntött ebben a kérdésben. Majd Dăncilă maga is visszakozott, egy televíziós interjúban elmondta, hogy csak személyes véleményének adott hangot, amikor erről beszélt.

 {K1}

Klaus Johannis hétfőn kijelentette, hogy a kormányfőnek sikerült tönkretennie Romániának az arab világgal ápolt, bizalomra épülő kapcsolatait, amely mostanig a román külpolitika kevés következetes és biztos pontjai közé tartozott.

Hasonló véleményének adott hangot Traian Băsescu volt román államfő, aki szerint Dăncilă a román külpolitikának az elmúlt fél évszázadban a közel-keleti térségben épített kapcsolatait rontotta el, figyelmen kívül hagyta az Európai Unió véleményét, és ezzel elszigetelte Romániát ebben a kérdésben.