Hiába az e-kassza, ha az ANAF nem készült fel – továbbra sem működik zökkenőmentesen az online pénztárgépek rendszere

Bíró Blanka 2019. március 26., 20:10

Érintettek szerint az online pénztárgépek jelenleg éppen azt a szerepet nem töltik be, amiért kötelezték a bevezetésüket, hiszen a beérkezett adatokat az adóhatóság nem tudja megfelelően feldolgozni, hogy kiszűrjék az adócsalást, és növeljék az adóbevételeket.

Egyoldalú kötelezettség. Miközben a cégeket ellenőrzik, az adóhatóság nem áll készen Fotó: Gecse Noémi

A vállalkozókat ellenőrzik, hogy áttértek-e az elektronikus naplós pénztárgépek használatára, ám az adatokat a rosszul kiépített rendszer miatt nem tudja megfelelően feldolgozni az Országos Adóhatóság (ANAF) – hívta fel a figyelmet Florin Jianu, a romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetségének (CNIPMMR) elnöke azt követően, hogy az ANAF a hónap közepén átfogó ellenőrzési akciót indított a témában. A szakember meglátása szerint

az elektronikus pénztárgépek jelenleg éppen azt a szerepet nem töltik be, amiért kötelezték a bevezetésüket,

hiszen a beérkezett adatokat az adóhatóság nem tudja megfelelő szinten feldolgozni, hogy kiszűrjék az adócsalást, és növeljék az adóbevételeket. A szövetség beadványt intéz az adóhatósághoz, arra kérnek választ, hogy miként dolgozzák fel az elektronikus pénztárgépek révén beérkezett adatokat. „A felelősséget a vállalkozókra hárítják, de tudnunk kell, hogy pontosan mi történik ezekkel az adatokkal” – fogalmazott Jianu. Emlékeztetett egyúttal arra is, hogy az adóhatóság informatikai rendszere folyamatosan akadozik, és olyan is előfordul, hogy napokra leáll.

Nem kérnek az egyoldalú helyzetből
A vállalkozókra kötelezettségeket ró a kormány, ezek teljesítését az adóhatóság ellenőrzi is, ám a rossz érzést erősíti, ha azt látják, hogy a hatóság nincs felkészülve arra, hogy megfelelően működtesse a rendszert”

– értékelt hasonlóképpen kedden a Krónika megkeresésére Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Mint rámutatott, az online pénztárgépek beszerzése nem terheli meg túlságosan a vállalkozókat, nem a pluszkiadás jelent gondot, de jogos részükről az elvárás, hogy ha már őket kényszerítik a beruházásra, akkor az adóhatóság is „tegyen rendet a saját udvarán”. A kamara elnöke a megfelelő tájékoztatást is hiányolja a pénzügyminisztérium, az adóhatóság részéről, szerinte megfelelően tájékoztatni kellene a vállalkozói szférát, hogy miért van szükség az elektronikus pénztárgépek bevezetésére, miként dolgozzák fel a beérkező adatokat, milyen társadalmi hozadéka van annak, ha visszaszorítják az adócsalást, növelik az állam bevételeit.

A cél a rendszer egyszerűsítése

A rendszer néha valóban leterhelt, például a hónap végi zárások leadásának határidejekor, előfordul, hogy öt-tíz perces késéssel lehet csatlakozni, de azért működik – jelentette ki kedden kérdésünkre az adóhivatal névtelenül nyilatkozó illetékese. Lapunknak ugyanakkor elmondta,

arra törekednek, hogy egyszerűsítsék a rendszert, minél kevesebb adatot kelljen bevinni a pénzügyi igazgatóságokhoz, és minél több műveletet lehessen online elvégezni.

Mint ismeretes, a pénzügyminisztérium azért tette kötelezővé az online pénztárgépek bevezetését, hogy minden tranzakció bekerüljön az Országos Adóhatóság adatbázisába. Azzal érveltek, hogy az intézkedéssel csökkentik a bürokráciát, visszaszorítják az adócsalást, és növelik az állami költségvetés bevételeit. A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Az adóhatóság március 15-étől kezdte a tematikus ellenőrzést, hogy a cégek áttértek-e az új kasszagépekre.

Közleményükben úgy fogalmaztak, első körben nem büntetnek, ha hiányosságot észlelnek, hanem rövid, tíznapos határidőt szabnak a mulasztás pótlására, majd újra megismétlik az ellenőrzést. Tudomásunk szerint a vállalkozók attól tartanak, hogy a tematikus ellenőrzés során az egész tevékenységet górcső alá veszik, és ha akarnak, találnak valami apró szabálytalanságot, amiért bírságolhatnak.