Nehezen szabadulunk a geokódolástól, nincsenek jó hírek a magyar nyelvű sportközvetítések kapcsán

Rostás Szabolcs 2019. március 25., 15:02

Továbbra sincs megnyugtató megoldás arra, hogy a határon túli magyarok számára is elérhetővé váljanak az M4 Sport sportközvetítései – derül ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által a Krónikának eljuttatott válaszból.

Lapunk azt követően kereste meg a magyar közszolgálati média vezetőségét, hogy geokódolás miatt a határon túli nézők nem követhették a magyar sportcsatornán a labdarúgó-válogatott Szlovákia ellen csütörtökön idegenben, valamint Horvátország ellen vasárnap Budapesten rendezett mérkőzéseinek közvetítését. A romániai kábelszolgáltató társaságok előfizetői mindkét összecsapás idején a következő feliratot olvashatták a képernyőn: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”.

A külhoni magyar tévénézők számára az elmúlt években ismertté vált tiltás azért is furcsa, mivel tavaly korlátozás nélkül lehetett követni az M4 Sporton Dzsudzsák Balázsék Nemzetek Ligája-mérkőzéseit, amelyeket szintén az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szervezett.

A Krónikát az MTVA sajtóosztálya hétfőn arról tájékoztatta, hogy az M4 Sport csatorna kizárólag az adott esemény nemzetközi jogtulajdonosaival (szövetségek, ügynökségek) kötött szerződéseinek megfelelően tudja közvetíteni az egyes kiemelt nemzetközi sporteseményeket.

Közölték, a külföldi jogtulajdonosok a tulajdonukat képező sporteseményeket jellemzően az elérhető legmagasabb bevétel érdekében országonként értékesítik azzal a kitétellel, hogy az adott ország csak az országhatáron belül szolgáltathat, ezzel biztosítva a külföldi jogtulajdonosok számára, hogy teljes áron tudják értékesíteni a jogokat más-más, akár szomszédos országokban is.

Az MTVA szerint ugyanezek a jogok értelemszerűen irányadók lehetnek az on-line (m4sport.hu) adásra is, illetve a többi csatornán (M1, M2, Duna, Duna World) adásba kerülő sporthírekre és sportösszefoglalókra is. A közmédia válaszában kiemeli, hogy nem csak az MTVA szerződésében van ilyen területi korlátozás, hanem valamennyi jogtulajdonos esetében. „Amennyiben ezt a szerződési kötelezettséget nem tartjuk be, az UEFA – és az Eb-selejtezőket értékesítő CAA11 nevű cég – nagyon súlyos szankciókat vezethet be, legvégső esetben el is veheti tőlünk a közvetítési jogot, ebben az esetben pedig senki sem látná a válogatott meccseket” – szögezi le az MTVA a Krónikának.

A közmédia sajtóosztálya közölte, terveik szerint a helyi kábelszolgáltatókkal szoros együttműködésben próbálják megteremteni a technikai feltételeket, ám egyelőre ezek nem állnak rendelkezésre. Hangsúlyozzák ugyanakkor, a magyar közmédia továbbra is mindent elkövet annak érdekében, hogy a jövőben Magyarország határain túl is magyar nyelven legyenek nézhetőek a legfontosabb sportesemények. Arra a kérdésünkre viszont már nem érkezett válasz, hogy mire számítsanak a külhoni magyar sportszurkolók a magyar futballválogatott idei további mérkőzései kapcsán, továbbá abban az esetben, ha a válogatott kijut a 2020-as Európa-bajnokságra.

Az MTVA vezetősége egyébként évek óta hangoztatja: mindent megtesznek, hogy a határon túli magyarok is anyanyelvű kommentárral követhessék figyelemmel a kiemelkedő fontosságú sporteseményeket. Vaszily Miklós, a közmédia akkori vezérigazgatója 2017-ben a tusnádfürdői nyári szabadegyetem és diáktáborban áttörésként könyvelte el, hogy az ötkarikás játékok esetében egy évvel korábban sikert értek el: az olimpiai közvetítések jogtulajdonosa, a Discovery csoport – amelyhez az Eurosport tartozik – átengedte a magyarországi olimpiai közvetítések jogán túl a határon túli magyar nyelvű olimpiai közvetítési jogot is az MTVA-nak. (Mindez konkrétan a 2018-as és 2022-es téli, illetve a 2020-as és 2024-es nyári olimpiai játékok közvetítésére vonatkozik).

Vaszily akkor úgy fogalmazott: az UEFA-val és a FIFA-val is ugyanilyen szellemben kezdtek el tárgyalni a 2020-as Eb-selejtezők és az Eb-meccsek, illetve a 2022-es világbajnokság selejtezőinek sugárzási jogáról.

Közölte, az MTVA és az UEFA között kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a határon túli magyar tévénézők magyar nyelvű közvetítésen követhessék a magyar labdarúgó-válogatott selejtező mérkőzéseit. A 2020-as labdarúgó Európa Bajnokság, illetve a 2022-es világbajnokság selejtezőire megvásárolt – tévé, rádió, internet és mobil – terjesztési jog Magyarország területén kizárólagos. Vaszily akkor azt mondta, Szlovákia és Románia esetében azon kábelhálózatok előfizetőihez juthatnak el ezek a sportesemények magyarul, amelyek kínálatában megtalálható az M4 Sport csatorna.

Aztán tavaly júniusban, az oroszországi foci-vb előtt újabb ígéret hangzott el. Az MTVA sajtóosztálya akkor sajnálattal közölte, hogy a jóval korábban megkötött szerződések miatt a határon túl nem lehet követni az M4 Sporton a 2018-as világbajnokság mérkőzéseit. Viszont „vigasztalásképpen” a magyar közszolgáltati televízió képviselői közölték, hogy a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság és a 2022-es világbajnokság selejtezőire vonatkozó szerződések alapján már Románia és Szlovákia területén is követhetővé válhatnak majd a magyar nyelvű közvetítések.

Semjén Zsolt kormányfőhelyettes – akire a magyar nyelvű sportközvetítések határon túli biztosításának feladatát 2016-ban „osztotta rá” Orbán Viktor miniszterelnök – két évvel ezelőtt elmondta, Magyarország ajánlatot tett a szomszédos országoknak, hogy kölcsönösségi alapon biztosítsák egymás országaiban az anyanyelvi közvetítést. Egyes országokkal sikerült megállapodni erről, de Románia nem tartozik közéjük. „Kerül, amibe kerül alapon elindultunk az összes utódállam tenderén és megvettük a közvetítési jogokat” – közölte 2017-ben Tusnádfürdőn Semjén Zsolt. Az MTI által idézett kormányfőhelyettes hozzátette, ez a következő nyári és téli olimpiákra és a magyar válogatott esetleges labdarúgó Európa-, illetve világbajnoksági szerepléseire vonatkozik.

Egyébként az audiovizuális geokódolás problémaköre a Minority SafePack uniós kisebbségvédelmi csomagban is helyet kap. Az európai polgári kezdeményezésben többek között olyan egységes európai szerzői jog felállítását javasolják, amely az Európai Uniót egyetlen szerzői jogi piacként kezeli. Ez a megoldás eltörölné az EU-ban létező engedélyeztetési határokat, így nem csupán az illető tartalmat szolgáltató tagállam polgárai, hanem akár annak határain túl a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek is hozzáférnének bizonyos médiatartalmakhoz.