Nem titkolózhat tovább a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetősége

Szucher Ervin 2019. március 24., 12:20

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítéletben kötelezi a helyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem  vezetőségét, hogy hozza nyilvánosságra a Petru Maior Tudományegyetemmel való összeolvadásáról szóló jegyzőkönyvet.

A Cemo peres úton „szóra bírta” a Leonard Azamfirei rektor által vezetett egyetemi szenátust Fotó: Haáz Vince

Az egyetem rektora eredetileg megtagadta a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) által igényelt közérdekű információ kibocsátását.

Az ügyben a Cemo első fokon veszített, másodfokon viszont a táblabíróság részben a civil szervezetnek adott igazat.

A jogvédők arra voltak kíváncsiak, mit tartalmaz a MOGYE és a Petru Maior fúzióját eldöntő szenátusi ülés jegyzőkönyve, megvolt-e a döntéshozatalhoz szükséges szavazatszám. Továbbá azt is szerették volna megtudni, milyen következményekkel jár a két intézmény egyesülése, megmarad-e az egyetem – törvény által garantált – multikulturális jellege.

A Cemo keresetét alapfokon elutasító marosvásárhelyi bíróság úgy vélte, hogy az egyetem azzal eleget tett kötelezettségének, hogy e-mailben küldött rövid levelében jelezte: minden információ megtalálható a MOGYE honlapján. Az ítélőtábla azonban más véleményen volt: részben elfogadta a civilek álláspontját, és arra kötelezte az egyetem vezetőségét, hogy adja ki a Cemo-nak a két intézmény fúzióját eldöntő szavazáshoz kapcsolódó információkat.

Mint ismeretes, a két vásárhelyi egyetem szenátusa 2018 szeptembere folyamán rendkívüli ülésen fogadta el azt a határozatot, amely elindította a két intézmény – a magyar vonal vezetői által ellenzett –egyesítésének folyamatát. „Bizonyos sajtóértesülések alapján a Cemo úgy tudta, hogy a két egyetem szenátusa egyöntetű szavazással fogadta el a fúzióról szóló határozatot, azonban

a MOGYE-n tanító professzorokkal és diákokkal történt megbeszéléseken kiderült, hogy a határozathozatalkor nem volt meg a szükséges létszám, egy-két szavazat hiányzott ahhoz, hogy a határozat érvényes legyen.

Ennek fényében és a fúzióról szóló határozat elemzése végett szervezetünk közérdekű adatigényléssel fordult a MOGYE-hoz, az egyetem viszont megtagadta az adatok kiadását” – mutatnak rá a per előzményei kapcsán kiadott közleményükben a civil aktivisták.

Rögtön az ítélethirdetés után a rektori iroda e-mailben reagált a Cemo kérdéseire, ám mivel a felperes kérdésesnek tartja a szolgáltatott információk valódiságát, nem hajlandó azt elfogadni. Ezért a jogvédők hamarosan válaszlevelet küldenek Leonard Azamfirei rektornak, akit felkérnek a táblabíróság által kért adatok hivatalos formában történő közlésére.

A marosvásárhelyi egyetem ügyében a CEMO további jogi eljárásokat tervez, ezek jobbára diszkriminációellenes kérdések.

Egyértelműen látszik: a MOGYE eltökélt célja, hogy a magyar közösséget érintő döntéseket homály fedje, azonban ez ellen lehet jogi lépéseket tenni, és szerintünk ezeknek kivitelezését nem árt megfontolni.

Érdemes a bíróságokat is bevonni a MOGYE magyar karával kapcsolatos eljárásokba és a magyar diákokat érintő ügyekbe, hiszen a jelenlegi határozat is bizonyítja, hogy ezen a téren is lehet eredményeket elérni” – adott hangot álláspontjának Szigeti Enikő. A Cemo ügyvezető elnöke szerint a jogi eljárás sikerét érdemes megfontolni minden egyes politikai vagy civil szereplőnek, amely érdekérvényesítő lépéseket tervez a MOGYE-ügyben.

{K1}