Györke Zoltán a belügyminiszterhez fordult, mert továbbra sem gyakorolhatja alprefektusi tisztségét

Páva Adorján 2019. március 22., 16:25

Györke Zoltán Kolozs megyei alprefektus átiratban kérte Carmen Dan belügyminisztertől, sürgősségi eljárással tegye meg a szükséges jogi lépéseket, hogy a kormánymegbízott helyettese ismét a törvényes előírásoknak megfelelően gyakorolhassa alprefektusi jogköreit.

Amint arról beszámoltunk, nemrég másodszor is pert nyert a bukaresti kormány ellen a tisztségéből február 8-án menesztett Györke Zoltán, de a Kolozs megyei alprefektus március 13-án, az alapfokú bírósági ítélet után nem tudott munkába állni, és ezt azóta sem tudta megtenni: a helyette ideiglenesen kinevezett alprefektus továbbra is gyakorolja a tisztséget.

{K1}

Györke pénteken román és magyar nyelvű Facebook-bejegyzésben közölte, hogy emiatt csütörtökön Carmen Dan belügyminiszterhez fordult.

Átiratában nehezményezte, hogy bár a Kolozs megyei törvényszék március 12-én hatályon kívül helyezte azt a kormányhatározatot, amely alapján alprefektusi tisztségéből kormányfelügyelővé minősítették vissza, továbbra is akadályozzák a törvény által megszabott jogkörei gyakorlásában. Azaz nem tudja ellátni a prefektúra operatív vezetését, a titkosított információk védelmét szolgáló tevékenység koordinálását, és nem tudja gyakorlatba ültetni és ellenőrizni a korrupciós kockázatok elhárítását célzó intézkedéseket.

Ugyanakkor abban is akadályozzák, hogy részt vegyen az európai parlamenti választások lebonyolítását megszervező technikai bizottság, illetve a telkek tulajdonjogának megállapításában illetékes megyei bizottság ülésein.

„Figyelembe véve a fentiekben leírt ténymegállapítást, a Kolozs megyei alprefektusi köztisztségbe való azonnali visszahelyezésemet tekintem az egyetlen törvényes lépésnek, a 2019. 02. 12-ei dátumot megelőző valamennyi hatásköröm biztosításával.

Ellenkező esetben úgy ítélem meg, hogy teljesülnek a fenti helyzetet előidéző személyek törvényi felelősségre vonásához szükséges feltételek, ideértve a törvényszéki ítélet gyakorlatba ültetésének – a Btk. 287. cikke szerint bűncselekménynek minősülő – megszegését”

– közölte pénteken Györke Zoltán.

A történészként a kincses város „Napoca-mentesítéséért” küzdő köztisztviselő korábban a Krónikának úgy fogalmazott, elsősorban azért próbálják eltávolítani, mert a helyi szociáldemokrata érdekek minden áron pártembert ültetnének székébe. Ugyanakkor jelezte, súlyos következményei lehetnek, ha nem helyezik vissza tisztségébe: nem kizárt, hogy az ideiglenes alprefektusnak már nincs joga aláírni, így az általa ellenjegyzett dokumentumokat, határozatokat a törvényszék utólag hatályon kívül helyezheti. A prefektus határozatait az alprefektus is aláírja, így bármilyen érintett megtámadhatja azokat a bíróságon.