Kikérhető a használt autók „előélete” a gépjármű-nyilvántartási hivatalnál

Hírösszefoglaló 2019. március 21., 16:50

A román gépjármű-nyilvántartási hivatal (RAR) csütörtökön elindított egy új online szolgáltatást honlapján, melynek segítségével a használt gépkocsikat vásárolni kívánó személyek megkaphatják az őket érdeklő autó előtörténetét – feltéve, ha az szerepel a nyilvántartásban.<

Fotó: Boda L. Gergely

Az érdeklődőknek a www.rarom.ro honlapon, a gépjármű előtörténet (Istoric vehicul) alkalmazásnál meg kell adniuk egy e-mail-címet, ahová az adatokat szeretnék kapni, illetve az őket érdeklő gépkocsi alvázának számát. Az applikáció egy kódot generál, amit elküld a megadott e-mail-címre, és a kód érvényesítése után elküldi az adatokat is: például hány kilométert futott, érvényesen van-e bejegyezve, érvényes-e a műszaki vizsgája és milyen technikai paraméterekkel rendelkezik.

Az Agerpres hírügynökség által idézett közleményben ugyanakkor arra figyelmeztet a hivatal, hogy az adatokat nem lehet kereskedelembe bocsátani. A hivatal a gépjárművásárlókat kívánja támogatni az új szolgáltatással, hogy azok a valós adatok ismeretében dönthessenek valamely jármű megvétele mellett. A RAR ugyanakkor bővítené a lekérhető adatok körét, többek között a gépjármű károsodására, szervizelésére vonatkozó adatokkal. Mivel ez utóbbiak nem a hivatal adatai, „lehetséges, hogy fizetni kell majd értük” – mutat rá a közlemény.