Orbán Viktor: egyoldalúan felfüggesztette jogai gyakorlását az Európai Néppártban a Fidesz

Krónika 2019. március 20., 20:08

Meghatározatlan időre felfüggesztette a Fidesz tagságát az Európai Néppárt (EPP) az EU jobbközép erőit összefogó pártcsalád szerdán Brüsszelben ülésező politikai közgyűlésén. Orbán Viktor szerint egyoldalúan a Fidesz függesztette fel a tagságát.
 

Orbán Viktor miniszterelnök és küldöttsége megérkezik az Európai Parlament brüsszeli székházába, az Európai Néppárt tanácskozására Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Joseph Daul, a néppárt elnöke szerdán este azt posztolta a Twitteren, hogy azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggesztették a Fidesz tagságát. A politikus közlése szerint 190-en szavazták meg a javaslatot és hárman szavaztak ellene a politikai közgyűlés ülésén.

A felfüggesztés azt jelenti, hogy a magyar kormánypárt nem vehet részt az EPP ülésein, nem szavazhat és jelölteket sem állíthat a tisztségekre.

Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője, az EPP európai parlamenti választási csúcsjelöltje a tanácskozást követően közölte, a Fidesznek a felfüggesztés ideje alatt semmilyen beleszólása nem lesz a néppárt politikájába. Hozzátette, létrehoztak egy háromtagú értékelő bizottságot annak érdekében, hogy újraépítsék a bizalmat a Fidesz és az Európai Néppárt között. A Fidesz néppárti tagságának ügyében eljáró „három bölcs” tanácsát Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkotja. 

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a tanácskozást követő nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egyoldalúan a Fidesz függesztette fel az Európai Néppárton belüli jogainak a gyakorlását. „Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik” – fogalmazott a Fidesz elnöke. Egyébként a Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Kövér László, a párt választmányának elnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója Brüsszelben Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor megerősítette, hogy a bevándorlás és a keresztény kultúra védelme kapcsán nem engednek, ezt a „három bölcs ember számára” is világossá teszik. Közölte, az egység érdekében kompromisszumos megoldást javasoltak: feláll egy „bölcs emberekből álló bizottság”, és az ő jelentésük alapján később dől el, hogy mi lesz a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata a jövőben. A Fidesz maga döntött úgy, hogy a vizsgálat idejére felfüggeszti a saját tagságát.

A miniszterelnök hangsúlyozta, Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is.

Szavai szerint ez vonatkozik arra, hogy Magyarország erős Európát, erős Európai Uniót akar, nem változik a bevándorlással kapcsolatos politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa, a keresztény kultúra védelmét. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az Európai Néppárt jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet. „Jó döntést hozott abból szempontból, hogy a kampánynak egységesen tudunk nekivágni, továbbá, mert továbbra is támogatni tudjuk Manfred Webert, a néppárt csúcsjelöltjét, valamint mert semmilyen utat nem zártunk le, így a választások után szabadon dönthetünk a néppárt és a Fidesz viszonyáról” – idézte a kormányfőt az MTI. A miniszterelnök nagyon érdekesnek, izgalmasnak és tanulságosnak nevezte a néppártban lefolytatott vitát. Mint mondta, az elmúlt hetekben az EPP jövője kérdésessé vált, és a vita a néppárt jövőjéről szólt.

Orbán Viktor elmondta azt is, tett kísérletet arra a FIDESZ-nek az EPP-ből való kizárását követelő tizenhárom párt elnökénél, hogy vonják vissza a kizárási indítványt, mert „ez nem jó a kampány szempontjából sem, és nem jó hosszabb távon az Európai Néppártnak sem, de erre nem voltak hajlandóak”. „Ha visszavonták volna az indítványaikat, akkor nem kellett volna ezt a mai vitát lefolytatni” – tette hozzá. Hangsúlyozta: szeretné, hogy az EPP maradjon továbbra is a legerősebb pártja az európai politikának, és azt, hogy egységes kampány tudjanak folytatni. Továbbá szeretnék, ha hosszabb távon a néppártban nem a baloldali liberális gondolatok uralkodnának, hanem egy kiegyensúlyozott pártcsalád maradna, ami csak úgy lehetséges, ha abban „mi, a keresztény-konzervatív értékeket képviselő párt is jelen vagyunk”.

Orbán Viktor közölte, az egység érdekében választották a 2000-es években már kipróbált osztrák forgatókönyvet, és ezt terjesztették elő kompromisszumként. Az osztrák néppártot 2000-ben ki akarták zárni „mindenhonnan”, mert akkor koalíciós kormányt hoztak létre Jörg Haiderral, és akkor is három bölcs embert kért fel vizsgálatra az EPP – emlékeztetett a miniszterelnök.

Az RMDSZ álláspontja szerint kompromisszumos megoldás született az Európai Néppárt politikai közgyűlésén, amit a Fidesz-hez hasonlóan a szövetség is megszavazott.

„Nem örvendünk neki, de támogattuk, mert a kizárás nem vezetett volna előre. Csak mások malmára hajtotta a vizet a mostani kampányidőszakban. Sokszor elmondtuk már, ma is úgy gondoljuk, hogy a vitákat házon belül kell rendezni. Az érveknek sosincs alternatívájuk, ököllel pedig nem lehet rendet vágni. Most még inkább szükség van az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre Európában, amely egységesen áll ki a magyar ügyért” – közölte a tanácskozást követően Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.