Lemondott a kormány a regisztrációs illetékről – továbbra sem sikerült elfogadható képletet találni a gépjárműbejegyzésre

Bálint Eszter 2019. március 20., 13:06

Miután egyhamar nem tudja újra kivetni a leginkább külföldről behozott használt gépkocsit vásárlókat sújtó regisztrációs díjat, a bukaresti szociálliberális kormány inkább az autópark felújítását célzó roncsautóprogramra összpontosít.

Győztek? Úgy tűnik, egyhamar nem lesz újra regisztrációs adó

Továbbra sem sikerült a román kormánynak olyan matematikai képletet kidolgoznia a gépkocsik első romániai forgalomba íratásakor kért regisztrációs díjra, amit ne lehetne megtámadni a törvényszéken, ahogyan korábban is történt az évek során számos megnevezés alatt többször is kivetett illetékkel – erősítette meg az eddigi vélekedéseket Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető szerint ha nincs eszközük megakadályozni, hogy az országot elárasszák a Nyugaton lecserélt, sokéves autók, akkor

a hatóságok a gépkocsipark felújítását célzó roncsautóprogramra összpontosítanak,

ami – mint ismeretes – az új autókat vásárlóknak nyújt anyagi segítséget. A miniszter amúgy azt mondja, nem mondanak le örökre a regisztrációs adóról, de a Hotnews hírportál szerint minden jel arra utal, hogy ez fog történni.

Mint ismeretes, az illetéket először Románia uniós csatlakozásakor vetették ki, ezzel próbálva megakadályozni, hogy az ország Európa autótemetőjévé váljék. Azóta azonban többszöri próbálkozásra sem sikerült megtalálni a támadhatatlan képletet, így

a befizetett díjak nagy részét vissza kellett fizetni a polgároknak.

Az ismételt kudarcot követően a legutóbbi bélyegilletéket 2017. február elsejétől számolta fel a kormány, jelezve egyúttal, hogy a közeljövőben új regadóval rukkolnak elő. Bár a sajtó rendszeresen rákérdezett a helyzet alakulására, mindig csak az a válasz érkezett, hogy a szakbizottság dolgozik a megfelelő képleten – a mostani bejelentés szerint azonban nem sikerült dűlőre jutniuk. 2017 óta pedig átlagban havonta 40 ezer használt gépkocsi érkezett külföldről.

A legfrissebb statisztikák szerint

jelenleg Romániában 6,4 millió autó szeli az utakat, amelyek közül kevesebb mint 550 ezer fiatalabb 5 évesnél, 3 millió pedig öregebb 15 évesnél.

Nem csoda tehát, hogy a kormány idén is meghirdeti a gépkocsipark felújítását célzó roncsautóprogramot.  Graţiela Gavrilescu bejelentése szerint április 5-éig el is indítják az új autót vásárlókat állami támogatásban részesítő kormányprogramot, és idén is 50 ezer értékjegyet bocsátanak majd mindazok rendelkezésére, akik régi autójukat újra váltanák.

A tárcavezető rámutatott, 2018-ban februárban hirdették meg a hazai gépkocsipark felújítását célzó programot, idén azonban ez nem volt lehetséges „az állami költségvetés kihirdetésének teljesen indokolatlan késleltetése” miatt. „És bár nem a kormány, és nem a parlament tehető felelőssé ezért a helyzetért, mi kérünk elnézést a román állampolgároktól, ha másoknak nincs bátorságuk felvállalni ezt” – idézi a minisztert az Agerpres hírügynökség.

A környezetvédelmi minisztérium statisztikái szerint eddig mintegy 700 ezer régi járművet vontak ki a forgalomból a roncsautóprogramon keresztül.