Halaszthatóvá tennék a jogosítvány bevonását – egy törvénytervezet szerint a szabálysértő dönthet a felfüggesztés időpontjáról

Bíró Blanka 2019. március 20., 20:29

Érintettek szerint sokat segítene a hivatásos gépjárművezetőkön, ha megszavaznák a törvénytervezetet, miszerint a szabálysértést elkövető sofőrök későbbi időpontot jelölhetnének meg jogosítványuk felfüggesztésére.

Időt nyerhetnek. Könnyítenének a közúti szabálysértést elkövető sofőrök életén Fotó: Kovászna megyei rendőrség

Lehetővé tenné egy törvénytervezet, hogy a gépjárművezetők szabálysértés esetén maguk döntsék el, mikor függesszék fel a jogosítványukat. Ştefan-Alexandru Băişanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselője sürgősségi eljárással terjesztette a tervezetet a szenátus elé. A kezdeményező abban bízik, hogy pártállástól függetlenül sikerül elegendő támogatást szereznie, és megszavazzák a jogszabálytervezetet. Eszerint

a szabálysértést elkövető gépkocsivezető eldönthetné, hogy milyen időszakban függesszék fel a jogosítványát, azzal a megkötéssel, hogy ennek a kihágás utáni egy év alatt meg kell történnie.

A súlyos, bűncselekménynek minősülő esetekben ezzel a lehetőséggel nem élhetnének a gépjárművezetők.

Nagy segítség lenne
a hivatásos gépkocsivezetőknek

Az indoklásban a politikus kifejti, kisebb szabálysértések esetén a hivatásos gépjárművezetőket az a veszély fenyegeti, hogy elveszítik a megélhetésüket, „kenyér nélkül maradnak”.

A tervezetet a szenátusban iktatták, döntő kamaraként a képviselőház szavaz róla.

A közlekedési törvénykönyv (KRESZ) értelmében a vezetői jogosultságot 30, 60 vagy 90 napra függeszthetik fel. Üdvözli a kezdeményezést Dobra Csaba, a sepsiszentgyörgyi Doma Drive autósiskola vezetője, aki lapunknak elmondta: Németországban már van lehetőség az időpont megválasztására a jogosítvány felfüggesztése esetén. „Előfordulnak hibák, nem vesz észre a gépkocsivezető egy közlekedési táblát, vagy éppen egy átjáróra lelépő gyalogost – természetes, hogy ilyen esetben jár a büntetés, ám könnyítés lenne a hivatásos sofőröknek, de a családoknak is, ha kisebb vétség esetén megválasztható lenne a gépkocsivezetői jogosultság felfüggesztésének időpontja” – részletezte a szakember.

A kezdeményező parlamenti képviselővel egyetértve hangsúlyozta,

elsősorban a hivatásos gépkocsivezetők számára kínál megoldást a tervezet,

hiszen ha már elvállaltak két-három fuvart, azt letudják, utána pedig kiveszik a pihenőszabadságot, és letöltik a büntetést. Ha előre beütemezheti a jogosítvány felfüggesztésének idejét, akkor arra az időpontra nem vállal újabb munkát, szabadságra megy, és ez nem veszélyezteti a megélhetését – tette hozzá az autósiskola vezetője.

A családok is jól járhatnának

Arra is kitért, hogy a családoknak is könnyítés lehet, hiszen például egy leszögezett orvosi kivizsgálást, műtétet vagy éppen egy előre kifizetett nyaralást nem kellene elhalasztani, átütemezni esetleg anyagi veszteség árán is, ha ki lehetne választani a büntetés életbe léptetését.

Dobra Csaba elmondta, az országban egyre nagyobb hiány van hivatásos gépkocsivezetőből, mert sokan a jobban fizetett külföldi állást választják. Bár az érdeklődők folyamatosan vizsgáznak a hivatásos gépjárművezetői engedély megszerzéséért, és gyakran előfordul, hogy a munkáltató állja a költségeket, az újdonsült sofőrök aztán mégis külföldön kötnek ki.