„Elfogytak” a liberálisok Marosvásárhelyen – Florea kilépése után öt városi tanácsosától vonta meg a bizalmat a PNL

Szucher Ervin 2019. március 19., 11:42

Könnyen megeshet, hogy a jövő évi helyhatósági választásokig csonka marad Marosvásárhely önkormányzata, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nemigen talál a 25-ös listáján elegendő személyt ahhoz, hogy pótolja az alakulatból távozó öt tanácsos helyét.

Ervin Molnar a PNL marosvásárhelyi elnöke nem tartja kizártnak, hogy mindössze két-három új jelölttel jelentkeznek a március végi tanácsülésen Fotó: Facebook/Ervin Molnar

A szinte egyedülálló helyzet azok után alakult ki, miután a PNL hat tanácsosa közül öten elveszítették önkormányzati képviselői mandátumukat. Călin Moldovan, Liviu Todoran, Pavel Dumitru, Dumitru Matei és Vasile Miculi azok után volt kénytelen megválni a városi tanácsosi tisztségétől, miután a pártvezetés megvonta tőlük a bizalmat. Egyedül Theodora Benedek szívorvos folytathatja politikai pályáját a PNL színeiben. A többieket azok után „penderítette ki” a liberális párt vezetősége az önkormányzatból, hogy kiderült:

a városvezető Dorin Floreával és személyes tanácsosával, Claudiu Maiorral együtt átnyergeltek Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök alakulatába, a kormányon lévő Liberálisok és Demokraták Szövetségébe (ALDE).

„Ezek az emberek már régóta nem a PNL-et képviselték. Kettős játékot űztek, személyes vagy csoportérdekek függvényében szavaztak” – jellemezte a menesztett ötfős csapat tevékenységét Cristian Chirteş, a párt megyei elnöke.

Annak ellenére, hogy a PNL tanácsosjelölti listáján még 19-en szerepelnek, a pártvezetésnek szinte lehetetlen megtalálni azt az öt embert, aki az elkövetkezendő évben a pártot képviselheti. 2016 óta néhányan búcsút intettek a politikának, mások nem kívánnak részt vállalni a közigazgatásban; a többség viszont – követve Floreát és csapatát – átiratkozott az ALDE-ba.

Ervin Molnar, a PNL marosvásárhelyi elnöke lapunknak úgy fogalmazott, nem tartja kizártnak, hogy mindössze két-három új jelölttel jelentkeznek a március végi tanácsülésen. Az is lehetséges, hogy egyikük közülük éppen ő lesz, ehhez viszont le kell mondania a megyei önkormányzatban betöltött helyéről. „Nem tudom, hogy mi lesz. Az elkövetkezendő napokban még át kell beszélnünk a dolgokat, szóba kell állnunk néhány emberrel, aki annak idején vállalta, hogy ott legyen a 25-ös listán.

Ha nem találunk elegendő jelentkezőt, nem baj; annyian megyünk, ahányan tudunk”

– vázolta a Krónikának a lehetséges forgatókönyvet Ervin Molnar. Kérdésünkre, hogy a megújuló frakció a PNL-től eltávolodott polgármester oldalára áll majd, vagy ellenzékből fog politizálni, Molnar azt mondta, hogy ők „a közösséget szolgáló ügyek mellé állnak”.

A kényes helyzet ellenére a liberális alakulat megyei elnöke, Cristian Chirteş rendkívül derűlátó. Szerinte az eddigi munkának köszönhetően a PNL a 2020-as helyhatósági választásokon mind Marosvásárhelyen, mind a megye többi nagyobb városaiban megszerzi a polgármesteri tisztségeket. A vezető politikus a jelenlegi liberális elöljárók hatékony munkájára alapozza optimizmusát. Mint mondta, Maros megyében a PNL-es polgármestereknek sikerült lehívniuk a legtöbb uniós támogatást.