Megerősítette a magyar rendőrség a Krónikának Olosz Gergely elfogásának hírét

Rostás Szabolcs 2019. március 15., 16:43

Elfogták a rendőrök Magyarországon a nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló Olosz Gergelyt 2019. március 13-án – erősítette meg a Krónikának pénteken délután az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

Fotó: Oloszgergely.wordpress.com

Lapunk az egykori RMDSZ-es szenátor állítólagos letartóztatásáról szóló román sajtóértesülések kapcsán kereste meg a nap folyamán a magyar rendőrséget. A válasz szerint

az illetékes bíróság Olosz ideiglenes átadási bűnügyi felügyeletét rendelte el, mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával ellenőrzi. Kiadatása ügyében a Fővárosi Törvényszék dönt.

Pénteken több bukaresti sajtóorgánum – többek között a Mediafax hírügynökség és a G4Media hírportál – is azt írta, hogy információi szerint Magyarországon őrizetbe vették a tavaly Romániában letöltendő börtönbüntetésre ítélt erdélyi politikust. A Krónika a sajtóértesülés kapcsán az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatához fordult információért, ahol lapunk munkatársát arra kérték, juttassa el írásban az üggyel kapcsolatos kérdését. A magyar rendőrség sajtóosztályán későbbre ígértek választ, amely pénteken délután érkezett meg.

Olosz Gergely ellen január elején bocsátottak ki nemzetközi körözést a román hatóságok, miután három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték korrupció miatt.

A bukaresti legfelsőbb bíróság december 20-án hirdette ki ítéletét, az RMDSZ egykori politikusa azonban nem jelentkezett büntetése végrehajtására, és a rendőrségnek sem sikerült előállítania. A Mediafax kereskedelmi hírügynökség úgy tudja, hogy március 13-án tartóztatták le Oloszt Magyarországon.

A volt Kovászna megyei képviselőt és szenátort befolyással üzérkedésben találta vétkesnek a legfelsőbb bíróság. Az ítélet a háromévi letöltendő börtönbüntetés mellett 384 ezer euró és 400 ezer lej értékű vagyonelkobzásról is rendelkezett. A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette mintegy félmillió euróval, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva, hogy korábban a bukaresti energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) elnöki tisztségét töltötte be.

A román rendőrség honlapján fellelhető körözöttek listájára januárban került fel Olosz Gergely fényképe, mellette az áll: büntetése végrehajtása érdekében elfogatóparancs van érvényben ellene. Olosz 2007-2008-ban a romániai energiaár-szabályozó hatóság elnöke volt, 2008 és 2012 között az RMDSZ parlamenti képviselője, 2010-től frakcióvezetője, 2012-től 2013 májusában történt lemondásáig az RMDSZ szenátora volt. 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt az érdekképviselet élére akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.