Munkabeszüntetés az autópályákért: több száz demonstráló leállította a forgalmat Kolozsváron

Páva Adorján 2019. március 15., 15:31

Több száz demonstráló 15 percre leállította a forgalmat a kolozsvári Magyar utcában. A spontán megmozdulás résztvevői az autópálya-építést követelő, a közösségi oldalakon meghirdetett mozgalomhoz csatlakoztak.

Fotó: Páva-Sándor Edina

Az utcára vonulók nagyrészt az Office irodaházból érkeztek.

A demonstrálók – eleget téve a felhívásnak – pénteken 15 órakor szakították félbe a munkát, és 15 percen át tiltakoztak, a többsávos útra vonulva.

A spontán megmozdulás ideje alatt leállt a közlekedés Kolozsvár egyik legforgalmasabb utcájában. 15 óra 15 perckor a demonstrálók visszatértek munkahelyeikre.

Fotó: Páva-Sándor Edina

Amint arról beszámoltunk, Románia autópályákat akar – ez a jelszava annak a tiltakozó megmozdulásnak, amelyet Ștefan Mandachi suceavai vállalkozó hirdetett meg. Ennek lényege, hogy az akciót támogatók március 15-én 15 órakor 15 percre beszüntetik a munkát. A megmozduláshoz országszerte csatlakoztak.

{K1}

Országszerte tüntettek az autópályákért

A fuvarozókon, turisztikai és építőipari egyesületeken, a Román Kereskedelmi Kamarán kívül önkormányzatok, szakszervezetek, bankok, diákszervezetek, kórházak is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

Fotó: Páva-Sándor Edina

Bukarest központjában az egyetemisták összefogózkodva „embersztrádát” alkottak,

az egyik fővárosi masszázsszalon is bejelentette, hogy az országos megmozdulás idején negyedórával meghosszabbítja az éppen soron lévő vendégek kényeztetését – számolt be az MTI.

{K2}

Péntek délben a szociálliberális kormányt rendszeresen bíráló jobboldali Klaus Johannis államfő is sajtónyilatkozatban adta a tüntetők tudtára, hogy ő is mellettük áll.

Fotó: Páva-Sándor Edina

Délután három órakor országszerte több száz kisebb-nagyobb vállalkozás függesztette fel a munkát, számos külföldön dolgozó román jelezte szolidaritását, de

még a bukaresti kormány pénzügyminisztere, Eugen Teodorovici is kiált a minisztérium elé, jelezvén, hogy támogatja a megmozdulást.

Tăriceanu: az autópálya-építés üteme elfogadhatatlanul lassú volt

Az autópálya-építés üteme elfogadhatatlanul lassú volt – nyilatkozta az Agerpres szerint Galacon, az ez ügyben meghirdetett 15 perces tiltakozás kapcsán Călin Popescu-Tăriceanu. A szenátus, illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke szerint ebben minden párt hibás, amely az utóbbi 20-30 évben hatalmon volt. Popescu-Tăriceanu elmondta: a 2019-es költségvetés biztosítja a szükséges összegeket a moldvai közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztéséhez. Ugyanakkor az ALDE vezetője elmondta, hogy ha közlekedési miniszter lenne, néhány intézkedéssel hatékonyabbá tenné az autópálya-építést – átszervezné a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságot (CNAIR), 70% -kal emelné az autópálya-építésen dolgozók bérét, és közvetlenül, személyesen venne részt a helyszíni ellenőrzésekben.

Fotó: Páva-Sándor Edina

A kormány vezető ereje, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea számára nem tűnt ennyire szimpatikusnak a kezdeményezés: szerinte míg mások cirkuszt csinálnak, addig a kormány valódi sztrádákat épít. Szerinte „azok a ravaszkodók”, akik azzal hencegnek, hogy építettek egy méter autópályát, jobban tették volna, ha pénzt adományoznak a valódi infrastruktúra-fejlesztésre.

PSD: elkezdődött a moldvai sztrádaépítés

„Moldva autópályájának építése ma kezdődik” – jelentette be a Szociáldemokrata Párt (PSD) pénteken, hangsúlyozva, hogy egy 2017-ben, tehát a szociáldemokrata kormányzás idején elindított, 144 millió euró értékű projektről van szó. Răzvan Cuc szállításügyi miniszter Moldvában tartózkodik, Bákó körgyűrűjének építkezésére látogatott el. „Bákó körgyűrűje szerves része a moldvai sztrádának. 2017-ben, a szociáldemokrata kormányzás idején elindított projektről van szó, melynek értéke 144 millió euró, és finanszírozása biztosított” – áll a PSD Facebook-bejegyzésében.

A húszmillió lakosú Románia még mindig csak 763 kilométer autópályával rendelkezik, és egyelőre még a fővárosát sem sikerült bekapcsolnia Európa gyorsforgalmi úthálózatába.

Fotó: Páva-Sándor Edina