Kelemen Hunor szerint Laura Codruţa Kövesit illeti meg az európai főügyészi tisztség

Krónika 2019. március 13., 11:14

Laura Codruţa Kövesit illeti meg az európai főügyészi tisztség, ha az Európai Parlament úgy ítélte meg, hogy megfelelő erre – véli Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Fotó: Haáz Vince

A politikus a Digi 24 hírtelevízió kedd esti műsorában azt mondta, ha az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét a meghallgatások nyomán az első helyre rangsorolták az európai főügyészi jelöltek listáján, akkor őt illeti meg a tisztség. „Ha ők azt mondták a meghallgatások, a szavazás után, hogy rendben van, én nem ellenzem” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Kelemen ugyanakkor hozzátette, meglátása szerint a parlamenteknek – függetlenül attól, hogy nemzeti vagy Európai Parlamentről van szó – nem kellene beavatkozniuk az ügyészségi vezetők kinevezésébe.

„Itt egy szakmai pályafutásról van szó és egy olyan európai intézményről, amelyik még nem működik, de jövő év elejétől vélhetően fog. Ő megjelent, az illetékesek szavaztak, ezek a szabályok, menjen oda”  – idézte Kelemen Hunor nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség. A szövetségi elnök álláspontja már csak azért is érdekes, mivel Kelemen Hunor nem egyszer élesen bírálta a Kövesi által irányított DNA tevékenységét. Néhány évvel ezelőtt például úgy vélekedett, hogy a korrupcióellenes ügyészség átvette a politikai rendőrség szerepét, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében pedig azzal vádolta a nyomozó hatóságot, hogy „szekus módszereket” alkalmaz.

Az Európai Parlament múlt héten a korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét, Laura Codruţa Kövesit választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre, miután az EP költségvetési ellenőrzési bizottságában és az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságban is ő kapta a legtöbb szavazatot a meghallgatásokat követően. Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki.