FRISSÍTVE – Átnyújtották Ecaterina Andronescu miniszternek a magyar orvosképzés önállóságának helyreállítását követelő petíciót

MTI , Krónika 2019. március 12., 10:41

A marosvásárhelyi önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását követelő petíciót adtak át erdélyi magyar politikai szervezetek kedden Ecaterina Andronescu oktatási miniszternek Bukarestben.

Toró T. tibor, Ecaterina Andronescu miniszter és Sándor Krisztina a keddi egyeztetésen Fotó: EMNT

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) közösen kezdeményezett petícióra összegyűlt több mint 16 ezer aláírást is átadta a tárcavezetőnek.

A küldöttség önálló magyar kar létrehozását sürgette – a már magalakult angol kar mintájára – az immár Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemként (MOGYTTE) működő intézményben, és a MOGYTTE „multikulturális jellegének törvényi garantálását” követelte.

A találkozón az EMNT sajtóirodája szerint Ecaterina Andronescu ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy segít a helyzet rendezésében, valamint egyeztetni fog az egyetem vezetőségével és a magyar oktatókkal is.

A leadott aláírásokhoz csatolt kísérőlevélben az EMNT és a néppárt vezetői hangsúlyozták: a két egyetem fúzióját követően létrejöhetett az angol tannyelvű kar, így nem lehet akadálya a magyar tannyelvű kar újraindításának sem. Sándor Krisztina és Toró T. Tibor rámutatott: az egyetem szenátusa nem tartotta tiszteletben a kisebbségek nyelvén zajló oktatásra vonatkozó tanügyi törvény rendelkezéseit, melyek a romániai magyar közösség számára kiemelten fontosak.

Az EMNT és a néppárt vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy Romániában a MOGYE volt az az egyedüli felsőoktatási intézmény, ahol magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészképzésben részesülhettek a diákok, a MOGYE és a Petru Maior Egyetem összevonását követően pedig az újonnan létrejött intézményben a magyar diákok és tanárok számaránya jelentősen csökkent, s továbbra is megoldatlan maradt a saját döntéshozatali jogkörrel rendelkező magyar oktatási-szervezeti keret helyzete. Mindezek fényében arra kérték a minisztert, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Romániában hatályos törvényeket, így a kisebbségek nyelvén zajló oktatásra vonatkozó rendelkezéseket is, maradéktalanul betartsák, biztosítva – a tanügyi törvény módosításával – a fúzió során létrejött egyetem multikulturalitását és az autonóm magyar intézményi keretet.

Toró T. Tibor az MTI-nek úgy nyilatkozott, Ecaterina Andronescu vitatta a magyar kar létrehozásának szükségességét, és az angol karról is megjegyezte, hogy az erről szóló helyi döntést a kormány még nem erősítette meg. De a tárcavezető ígéretet tette arra, hogy 2012-es szerepvállalásához hasonlóan a helyszínen fog tájékozódni a felek szempontjairól, és hozzájárul egy megnyugtató megoldás megtalálásához. „Ezzel az ígérettel álltunk fel az asztaltól, és meghívtuk a május 10-i oktatási konferenciánkra, amelyet az EMNT szervez Marosvásárhelyen” – számolt be a találkozóról az EMNP ügyvezető elnöke.

A küldöttség felkérte Ecaterina Andronescut, járjon közbe annak érdekében, hogy az egyetemen belüli magyar kar minél hamarabb megalakulhasson, ezzel megszüntetve – az angol kar létrehozásával előállt – diszkriminatív helyzetet. Amúgy az EMNT és EMNP képviselői emlékeztették a minisztert, hogy korábbi mandátuma idején, 2012 őszén „békéltetőként” utazott Marosvásárhelyre, ahol Victor Ponta akkori kormányfővel közösen egy utóbb be nem tartott hétpontos megállapodással szerelték le a – megalakulásakor még magyar intézményként működő, majd kétnyelvű vált – Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatóinak és hallgatóinak tiltakozását, amelyet az oktatási törvény megsértése, a magyar tagozat szervezeti önállóságának elszabotálása váltott ki.