Arra biztatják a székelyeket, hogy vegyenek részt népviseletben Ferenc pápa csíksomlyói miséjén

Krónika 2019. március 11., 22:39

Közös felhívásban biztatják a székelyföldi megyék vezetői a székelyeket arra, hogy vegyenek részt népviseletben Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén.

Fotó: Veres Nándor

Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök hétfőn közzétett közös felhívásában úgy értékelte, hogy Szent Péter utódjának első erdélyi látogatása történelmi esemény lesz egész Székelyföld, egész Erdély és az egész Kárpát-medence számára.

Ezért a három megyei önkormányzat elnöke azt javasolja, hogy azon a napon, amikor a világ figyelme Csíksomlyóra és a térség lakóira irányul, minél többen viseljék a hagyományos székely viseletet.

„Mutassuk meg minél többen kultúránk ezen kiemelkedő értékét a világnak” – szerepel a felhívásban. A tanácselnökök azt is jelezték, hogy szívesen veszik, ha a népviseletbe öltözött székelyek fényképet készítenek magukról az esemény során a csíksomlyói hegynyeregben, és ezt közzéteszik a közösségi oldalukon a #NyeregbenaViselet és a #pápalátogatás címkéket használva.