Nagybányát beválasztották az Európa Ifjúsági Fővárosa 2022 öt döntőse közé

Krónika 2019. március 11., 17:27

Nagybánya bekerült a 2022-es Európa Ifjúsági Fővárosa cím öt döntőse közé; a döntést az Európai Ifjúsági Fórum közölte honlapján. Négy évvel ezelőtt Kolozsvár viselte a címet.

Nagybánya mellett az oroszországi Kazany, a lengyelországi Poznań, az albániai Tirana és a horvátországi Varasd jutott a fináléba. A pályázatot a Nagybánya, Románia Ifjúsági Fővárosa programmenedzsmentjében érintettek, valamint a PONT Csoport szakértői és munkatársai állították össze.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa címet egy-egy európai város viseli egy éven keresztül, amely időszak alatt lehetőségük nyílik bemutatni az ifjúsággal kapcsolatos gazdasági, kulturális, társadalmi és politikai fejlesztéseket, sokoldalú program segítségével.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa kezdeményezés a fiatalok aktivizálásával kapcsolatos új ötletek, innovatív projektek életbe léptetését szorgalmazza, ugyanakkor mintát nyújt az ifjúságpolitikák folyamatos fejlesztéséhez más európai városokban. Pályázata szerint a nagybányai önkormányzat legfontosabb ütőkártyája, hogy jelentős fejlesztések történtek a máramarosi megyeszékhelyen a fiatalbarát város irányába. Nagybánya – amely jelenleg a Románia Ifjúsági Fővárosa címet viseli – befektetett a fiatalokba, bevonja őket, így az egyéves ifjúsági programnak máris társmenedzserei és résztvevői.

Eddig a következő települések viselték az Európa Ifjúsági Fővárosa címet: 2009, Rotterdam, Hollandia; 2010, Torinó, Olaszország; 2011, Antwerpen, Belgium; 2012, Brága, Portugália; 2013, Maribor, Szlovénia; 2014, Thesszaloniki, Görögország; 2015, Kolozsvár, Románia; 2016, Ganja, Azerbajdzsán; 2017, Várna, Bulgária; 2018, Cascais, Portugália; 2019, Újvidék, Szerbia; 2020, Amiens, Franciaország; 2021, Klaipeda, Litvánia.

A 2022-es Európa Ifjúsági Fővárosa címre összesen tizenkét város pályázott, közöttük a magyarországi Veszprém is. A következő szakaszban a döntőbe jutott öt városnak május 26-áig kell benyújtania második fordulós pályázatát, amit a városok küldöttségeinek november 8-án kell bemutatniuk a zsűri előtt Brüsszelben. A nyertes kihirdetésére november 14-én kerül sor a franciaországi Amiens-ben.