Szilágyi Zsolt szerint összefogással négy brüsszeli mandátum megszerzése sem lehetetlen

Rostás Szabolcs 2019. március 11., 15:06

Továbbra is kitart az EMNP és az EMNT amellett, hogy erdélyi magyar politikai összefogással jobb eredményt lehetne elérni az idei európai parlamenti választáson, mint az RMDSZ által elutasított koalíció nélkül.

Szilágyi Zsolt szerint a hárompárti koalícióval lehetne maximalizálni a szavazatokat Fotó: Barabás Ákos

A székely szabadság napi marosvásárhelyi megemlékezés apropóján összehívott kolozsvári nemzetközi sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke úgy vélekedett, összefogással sokkal eredményesebb lehetne az erdélyi magyarság a májusi uniós megmérettetésen, a három politikai alakulat együttműködése jobban mozgósítaná a választókat.

Szerinte mindez egybecsengene a magyar kormány nemzetpolitikájával, ugyanakkor megfelelne az erdélyi magyar jövőképnek is.

„Többet lehetne kihozni ebből a választásból, ha a koalíciós listára Szilágyi Zsolt is felkerülne” – vélekedett Sándor Krisztina. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke emlékeztetett, először tavaly júliusban, a tusnádfürdői szabadegyetemen (Tusványos) jelentette be, hogy alakulata készen áll a koalíciókötésre. Megismételte sokszor hangoztatott érvelését, miszerint a választási törvény szerint az európai parlamenti megmérettetésen résztvevő valamennyi pártnak és koalíciónak egyaránt 5 százalékos bejutási küszöböt kell teljesítenie.

„Tehát nincs akadálya az összefogásnak, ha van rá politikai akarat. Ha sikerülne igazi összefogást, hárompárti koalíciót létrehozni, akár négy képviselői helyet is meg tudnánk szerezni az erdélyi magyarok számára, ami komoly erő, nagy fegyvertény lenne” – jelentette ki a kolozsvári sajtótájékoztatón Szilágyi Zsolt. A néppárt vezetője emlékeztetett arra, hogy a 2009-ben rendezett EP-választáson – amikor az EMNT és az RMDSZ közös jelöltlistát indított – a 6,2 százalékot kitevő romániai magyarság megszerezte a szavazatok 9,8 százalékát.

Lapunk megkérdezte Szilágyit, fontolgatja-e az EMNP az EP-választáson való önálló indulást azt követően, hogy az RMDSZ elutasította a néppárt és a Magyar Polgári Párt (MPP) által felajánlott koalíciót, miközben jelöltlistája nem befutóhelyeire hívja a két párt képviselőit. A politikus elmondta, a néppárt a következő napokban dönt a hogyan továbbról, és egyetlen változatot sem zárnak ki; szerinte pártjának és az RMDSZ-nek egyaránt felelős döntést kell hoznia. „Hamis úgy elképzelni a koalíciót, hogy meghívsz valakit a pártlistára, akivel a helyhatósági választáson versenyzel. Biztos vagyok abban, hogy a szavazatokat úgy tudnánk maximalizálni, ha mindenki ugyanazt a listát képviselné, a pártérdek másodrendű kellene legyen. Az RMDSZ javaslata pártérdekeket, a mienk közösségi érdekeket szolgál” – állapította meg Szilágyi Zsolt.

Az EMNP elnöke hozzátette, miközben az RMDSZ két brüsszeli mandátum megszerzését tűzte ki célul, alakulata 3-4 euroképviselői hely elérését is megvalósíthatónak tartja, ez azonban szerinte csakis összefogással lehetséges.