Székely szabadság napja: a tudatos közös fellépés fontosságát hangsúlyozták Budapesten

MTI 2019. március 10., 15:16

Kötelességünk, hogy a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar közösség érdekében erős képviselettel lépjünk fel az Európai Unióban és a nemzetközi szervezetekben. Ezt Nacsa Lőrinc (KDNP) országgyűlési képviselő mondta vasárnap a székely szabadság napján tartott megemlékezésen Budapest XVI. kerületében.

Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere beszédet mond a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a XVI. kerületi Csíkszentmihály téren Fotó: MTI

Mint felidézte, a Székely Nemzeti Tanács 2012-ben nyilvánította a székely szabadság napjává az 1854-es Habsburg-ellenes szervezkedésben résztvevő hősök kivégzésének dátumát, március 10-ét.

„A mai nap a tudatos közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében. Hazájára, nemzetére, történelmére, identitására és keresztény kultúrájára büszke magyarok vagyunk, akik itthon vannak a Kárpát-medencében.

Minden fórumon, minden lehetőséget megragadva el kell mondanunk, hogy amit kérünk határon túli testvéreink ügyében, kisebbségi, nemzetiségi vagy önkormányzati jogok tekintetében, arra számos példa van az Európai Unióban. Ki kell mondani hangosan: ha másoknak jár, nekünk is jár”

– hívta fel a figyelmet a képviselő. Mint fogalmazott, amit kérnek, az nem különleges bánásmód, hanem másoknak is járó alapvetés, mert emberi és nemzeti jogaink nem képezhetik alku tárgyát. Hozzátette: azért kell küzdeni, hogy a magyar embereknek a szülőföldjükön az otthon maradáshoz, a boldoguláshoz megfelelő életkörülményeket biztosítsanak.

Nacsa Lőrinc szerint a 2010-ben bekövetkezett nemzetpolitikai fordulat sok eredményt hozott: „Azóta megtízszereztük a forrásokat, a programokkal, kultúrával, közösségépítéssel, egyházi támogatással, gazdaságfejlesztéssel és identitás-erősítéssel pedig elértük, hogy mára csaknem egység van a magyar parlamenti pártok között a határon túliak szavazati jogát illetően”.

A KDNP-s képviselő azt mondta, „a mostani brüsszeli vezetés inkább foglalkozik a bevándorlókkal, inkább költi a pénzt a migránsokra, mintsem az EU területén élő több mint 50 millió őshonos nemzeti kisebbséghez tartozó polgár jogaival törődne”. Megjegyezte azt is, hogy a következő uniós ciklusban célként kell kitűzni egy európai kisebbségvédelmi törvény elfogadtatását. A KDNP-s képviselő örömtelinek nevezte, hogy 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilváníthatja az Országgyűlés.

{K1}

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester elmondta: arra biztat mindenkit, hogy saját lehetőségeivel segítse elő a székelyek, a Kárpát-medencében élő magyarok autonómiáját.

Hogy ők is élvezhessék azokat az előnyöket, a saját önrendelkezési jogot, amelyet Nyugat-Európában számos kis közösség már régóta megkap. Ez jár a székelyeknek és előbb-utóbb ki fogjuk harcolni”

– hangsúlyozta Kovács Péter.

Fotó: MTI

Izsák-Székely Lóránt, a XVI. kerülettel testvérvárosi kapcsolatban álló Csíkszentmihály polgármestere arról beszélt a megemlékezésen, hogy az ezer éve szabadságra vágyó székelyek számára a szabadság kereke a jelek szerint most jó felé fordul.

Érzünk egy erős támaszt az anyaországból, most már mi is büszkén mondhatjuk magunkat székelynek, magyarnak”

– szögezte le. Kitért ugyanakkor arra, hogy vannak, akik ma is tagadják Székelyföld létezését, de szerinte ezzel nem szabad foglalkozni. A csíkszentmihályi polgármester köszönetet mondott a XVI. kerületnek, hogy segített a tavalyi székelyföldi árvíz utáni helyreállításban. Elmondta azt is, hogy ők abban támogatják tizenhárom éve testvérvárosukat, hogy az onnan érkezők fel tudjanak töltődni a csíksomlyói pünkösdi búcsúban.