Provokációnak tartja az SZNT, hogy Marosvásárhelyen eltüntetnék a székely jelképeket

Krónika 2019. március 08., 15:04

Tiltakozik a Székely Nemzeti Tanács az ellen, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal eltüntetné a felújított Székely Vértanúk emlékműve köré frissen kirakott székely jelképet, a nyolcágú csillagot.

Az emlékmű körül térkőből kirakott nyolcágú csillag Fotó: Haáz Vince

Az SZNT a magyarsággal szembeni provokációnak tekinti, hogy Claudiu Maior, Dorin Floreának, a megyeszékhely polgármesterének tanácsadója a Székely Vértanúk emlékműve köré térkőből frissen kirakott székely jelkép, a nyolcágú csillag eltüntetésére utasította a városháza alkalmazottait. Maior ugyanakkor a közelben lévő forrásnál elhelyezett, székely jelképeket és kétnyelvű feliratot – Székely vértanúk kútja/Izvorul secuilor martiri – is tartalmazó tábla eltávolítására is utasítást adott.

Erre azt követően került sor, hogy Sergiu Papuc alpolgármester az SZNT szerint kijelentette: „nem csinálunk úgynevezett Székelyföldet a November 7 lakónegyedből.”

A nemzeti tanács úgy értékeli, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az egész magyar közösséget provokáló lépésre szánta el magát két nappal a székely szabadság napja és hat nappal Szijjártó Péter magyar külügyminiszter – március 14-ére beharangozott – marosvásárhelyi látogatása előtt. „Ezeket az intézkedéseket jogsértőnek és provokatívnak tartjuk, amelyek méltatlanok az uniós elnökséget betöltő Romániához, ellentétesek Magyarország és Románia közötti jó kapcsolatok építésének minden törekvésével” – szögezte le pénteken kibocsátott állásfoglalásában a nemzeti tanács.

Az Izsák Balázs vezette szervezet követeli, hogy hagyják érintetlenül vagy állítsák vissza az emlékmű körüli nyolcágú csillagot, és tegyék vissza a kétnyelvű feliratot a forráshoz. Az SZNT egyúttal arra kér minden marosvásárhelyi magyart, hogy vasárnap, a székely szabadság napjának délutánján a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva menjenek a Székely Vértanúk emlékművéhez, és mozgósítsák rokonaikat, ismerőseiket.