Nagyváradra is kellene akadémia – a székelyföldi régiók után a Partiumban is fejlesztené a labdarúgást a magyar kormány

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. március 08., 13:54

Sportügyekben ad tanácsot Jenei Imre a magyar kormánynak, amely a székely régiók után a partiumi térségben is hozzájárulna a labdarúgás fejlesztéséhez. Egy esetleges akadémia létrehozását is számításba vették.

Feltámasztanák a hagyományokat. Szakmai tanácsokkal segíthetné egy partiumi futballakadémia létrehozását Jenei Imre BEK-győztes edző

Nagyváradra is kellene egy futballakadémia – vallja Jenei Imre. A Steaua egykori BEK-győztes edzője, a román és a magyar válogatottak volt szövetségi kapitánya Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének a kérésére tanácsadói szerepkört vállalt egy esetleges partiumi labdarúgó-akadémia kialakításában.

A Gazeta Sporturilor számolt be csütörtökön elsőként arról, hogy

a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát és a Sepsi OSK futball-infrastruktúrát már támogató anyaországi kormány a nyugat-erdélyi régiókat is bekapcsolná a hálózatába, de mint azt Jenei a Krónikának elmondta: egyelőre nincs konkrét helyszín kiválasztva a projekt számára.

Bihar és Szatmár megye került a figyelem középpontjába, és bár a neves edző szerint a nagyváradi futballhagyományok predesztinálnák arra a várost, hogy ott alapozzanak meg egy új nevelőközpontot, a végleges döntés még nem született meg. „Szeretnénk, ha nálunk lenne. Várad és Szatmár között jártunk, de ez egy időigényes projekt” – hangsúlyozta érdeklődésünkre Jenei Imre.

Lépésről lépésre

Mint megtudtuk: nagyjából két hónappal ezelőtt volt egy erre irányuló megbeszélés, de azon Jenei még nem volt jelen. „Voltunk Budapesten, de nem beszéltünk minden érintettel. Én azért vettem részt, mert elég sok dologban tudok még tanácsot adni” – mondta a március 22-én 82. születésnapját ünneplő szakember. Meglátása szerint

először is egy klubot kell létrehozni, emellett pedig olyan edzőkre van szükség, akik képesek a fiatal futballistákat nevelni.

„Utána lassan-lassan, reméljük, lesznek olyan szakemberek is, akik a csapatot családként kezelve nevelik. Nagyon kell vigyázni a kis játékosok oktatására. Olyan szakemberekre is szükség van, akik ezeket az edzőket képesek megfelelően irányítani, és tanácsokkal segíteni őket” – ecsetelte a Krónikának. Hozzátette, további részleteket nem tud a projekttel kapcsolatban, de amikor a segítségét kérték, azt ajánlotta, hogy először szervezzék meg a majdani kivitelezéssel foglalkozó stábot.

Hagyományok mentén

A partiumi régió, mint ismeretes, meghatározó szereplője volt egykoron mind a magyarországi, mind a romániai labdarúgásnak. Ám Szatmárnémeti másodosztályos csapatát egy évvel ezelőtt fizetésképtelenség miatt felszámolták, Nagyváradon a Bihar FC ment csődbe, hogy jelenleg a Gorj megyei üzletember tulajdonában lévő Luceafărul képviselje egyedül a megye színeit a másodosztályos bajnokságban. Felfelé törekszik viszont az egykori bajnokcsapat hagyományait követő, szurkolói klubok mintájára szervezett Nagyváradi Atlétikai Club (NAC/CAO), lapunk információi szerint pedig

a Hegyközpályiban edző NAC labdarúgó-egyesület is fejlesztésekre törekszik.

Utóbbi jelenleg csak korosztályos csapatokat foglalkoztat, de tavaly csatlakoztak a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiához, így azóta annak alegységeként működnek. A klubot irányító Nagy József Barna lapunk érdeklődésére közölte, nekik nincsenek információik egy esetleges partiumi akadémia létrehozásáról. A labdarúgó-egyesület viszont együttműködik a Magyar Labdarúgó-szövetséggel is, játékosbázisuk pedig növekvő tendenciát mutat. „Most lett egyéves a klubunk. Egy évvel ezelőtt 14-15 gyermekünk volt, most 52-en rendszeresen járnak edzésre” – mondta Opre Csaba edző. A szakvezető rámutatott: jelenleg a romániai korosztályos bajnokságok közül egyben vesznek részt, a következő idényben viszont már három junior-pontvadászatban is el szeretnének indulni. A NAC-nál, mint ismeretes, magyar nyelven zajlanak az edzések, amelyeket a magyarországi Puskás Akadémia által koordinált, egységes szakmai irányelvek alapján tartanak.