Négyosztatú hulladékgyűjtés Kolozsváron

Krónika 2019. március 09., 14:39

Az uniós rendelkezéseknek megfelelő, új hulladékkezelési szabályzatot fogadott el a kolozsvári önkormányzat. A dokumentum értelmében ezentúl már nemcsak kétféle – háztartási és száraz – hulladékot gyűjtenek a szemétszállító vállalatok.

Választás. Csíkszeredához hasonlóan Kolozsváron is színes szeméttárolókba dobható el a szelektíven gyűjtött hulladék Fotó: Gábos Albin

A lakónegyedekben színes vagy jelzéssel (felirattal) ellátott szeméttárolókba dobható el a szelektíven gyűjtött hulladék, a háznegyedekben, belvárosban élők számára színes, áttetsző zsákokat biztosít a hulladékelszállító vállalat.

Minden hulladéktípushoz külön szín társul, a karton- és papírhulladékot kék színű, a műanyagot és fémet sárga színű, az üveget zöld színű, illetve a lebomló, háztartási hulladékot fekete színű műanyagzsákba vagy kukába kell gyűjteni.

Az építkezési törmelékek, bontásból fennmaradó építőanyagok esetében is változik a hulladékkezelési szabályzat: 2020 végéig országos szinten az építkezési hulladéknak legalább a 70%-át kell újrahasznosítani, a begyűjtést, elszállítást, megsemmisítést csak erre vonatkozó engedéllyel rendelkező cégek, vállalatok végezhetik el. „Magánemberekként is tehetünk azért, hogy egy tisztább, erőforrásainkkal jobban gazdálkodó világban, városban éljünk. Kolozsváron elképesztő mennyiségű hulladék kerül a szeméttelepre, pedig ennek jelentős mennyisége újrahasznosítható lenne. Ezen a pazarló magatartáson változtatnunk kell, ehhez kérem a kolozsvári emberek hozzájárulását – nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A kincses városi önkormányzat ugyanakkor napelemek beszerzésére és felszerelésére pályázik a tulajdonában levő épületek, közintézmények zöldenergiával való ellátása érdekében.

A pályázás a kolozsvári Műszaki Egyetemmel partnerségben történik, a 15%-os önrészt saját költségvetéséből finanszírozza az önkormányzat. A tervek szerint napelemmel szerelnék fel az Alexandru Borza-főgimnáziumot, az informatikai líceumot, a pedagógiai líceumot, a sportlíceumot, a Donát negyedi piac épületét, az IRA piac épületét, és a Györgyfalvi negyedi sportbázist.

A városvezetés egy norvég finanszírozású, Romániában zajló energiaprogramban lehívható támogatásra pályázik, a beruházás összérték áfával együtt 6,1 millió lej (1,3 millió euró).