Egységes adóbevallás, adófelajánlás: augusztusig készül kitolni a román kormány a leadási határidőt

Bíró Blanka 2019. március 08., 12:41

Éppen egy hetük maradt mindazoknak, akik szeretnék felajánlani a tavalyi év folyamán befizetett jövedelemadójuk 2 vagy 3,5 százalékát civil szervezeteknek, miután idén március 15-ére hozták előre  a 230-as űrlapok leadási határidejét.

A 230-as űrlap kitöltésével rendelkezhetünk adónk 2 vagy 3,5 százalékáról Fotó: Barabás Ákos

Változás ugyanakkor ebben az évben az is, hogy tavaly kevesebb jövedelemadó folyt be, miután az egységes adókulcs a korábbi 16 százalékról 10 százalékra csökkent – ezért is kérik azt az érintettek, hogy minél többen tegyék meg a felajánlást, hogy legalább a tavalyihoz hasonló összeg folyjon be. Felajánlásra buzdított csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is. „Éljünk ezzel a lehetőséggel, hiszen ha nem rendelkezünk róla, ez a pénz az államkaszában marad.

Mindenki találhat olyan tevékenységet, amelyet szívesen támogat: szociális területen, sport vagy kultúra terén, vagy az egyházaknak is fel lehet ajánlani a 2 százalékot.

Ez nem bürokratikus, egyszerű meglépni” – fogalmazta meg a székelyföldi politikus.

Halasztást fontolgat a román kormány

Sürgősségi rendelettervezetet dolgozott ki a román kormány, amelynek értelmében július 31-éig hosszabbítja meg a 230-as számú, a jövedelemadó 2 vagy 3,5 százalékának felajánlásáról szóló űrlap leadásának határidejét. A dokumentumot a bukaresti pénzügyminisztérium tette közzé honlapján. Ha a Viorica Dăncilă vezette kabinet elfogadja a kormányrendeletet, akkor kitolják az egységes adóbevallás leadási határidejét is, ugyancsak július 31-ére. Mint ismert, a hatályos rendelkezés szerint március 15-éig kötelesek leadni az egységes adóbevallást az egyéni vállalkozói engedéllyel (PFA) rendelkező magánszemélyek, és ugyaneddig kötelező bevallani a független tevékenységből, valamint bérbeadásból származó jövedelmet, továbbá a társadalombiztosítást is. A pénzügyi tárca azzal indokolja a halasztás szükségességét, hogy meg akarja előzni az elektronikai rendszer túlterheltségét vagy leállását, tekintettel arra, hogy idén kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani az egységes adóbevallást.

Antal Árpád emlékeztetett egyúttal, hogy minden évben az előző év adójáról lehet rendelkezni. Mint részletezte: 2017-ben például a sepsiszentgyörgyiek az egy évvel korábbi adóból 946 ezer lejt ajánlottak fel, tavaly viszont a 2017-es adóból csak 894 ezer lejnyit „adakoztak”. A tavaly így a felajánlható érték 55,6 százalékáról rendelkeztek a város adófizetői, tehát az összeg közel fele az államnál maradt. „Ez azt jelenti, hogy majdnem kétszer annyi pénz kerülhetett volna a civil szervezetekhez” – hívta fel a figyelmet Antal Árpád, aki azt is kiszámolta, hogy a személyi jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra csökkentésével 80 millió lejről 49 millió lejre csökkent a városban befizetett adóalap, ezzel arányosan kevesebb a felajánlható összeg is. Így

ha idén mindenki rendelkezik az adója két százalékáról, a támogatás értéke akkor is csak kevéssel haladja meg a tavalyelőtti szintet, tehát jelentős kieséssel számolhat a civil szféra, ha nem sikerül mindenkit mozgósítani.

Mint ismeretes, idén március 15-ig nyújt lehetőséget a kormány, hogy rendelkezzünk az adónk 2 százalékával, viszont az eddigi 2 százalék helyett a 3,5 százalék is felajánlható olyan civil szervezeteknek, amelyek pótolhatatlan, akkreditált szociális tevékenységet folytatnak. Április 1-től amúgy a törvény úgy változik, hogy egységesen minden civil szervezetnek 3,5 százalékot lehet felajánlani, de ez már csak jövő évre vonatkozik, mert az idei adományokról még a törvénymódosítás életbe lépése előtt kell rendelkezni.