Gyorsítana a tempón, nagyobb mozgósítást kér az észak-erdélyi autópályán dolgozó kivitelezőktől a szállítási miniszter

Krónika 2019. március 06., 19:37

A szállításügyi miniszter komolyabb mozgósítást kér az észak-erdélyi autópálya Radnót és Maroskece, illetve Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszán dolgozó építőktől. Răzvan Cuc ugyanakkor „elfogadhatónak” nevezte a munkálatok menetét.

Răzvan Cuc terepszemlén Fotó: Közlekedési Minisztérium

A tárcavezető – aki szerdán ellátogatott a munkálatok helyszínére – azt ígérte, hetente ellenőrizni fogja, milyen ütemben halad az összesen 33,5 kilométer hosszú sztrádaszakasz építése. Răzvan Cuc elmondta: március 23-ától szombatonként minden héten beszámol arról, hogy melyik autópályán hol tartanak a munkálatok.

Az Aranyosgyéres–Marosvásárhely-autópályát négy szakaszra osztották. A Nyárádtő és Marosugra közötti 10,1 kilométer hosszú, a Marosugra és Radnót közötti 3,6 kilométer, a Radnót és Maroskece közötti 17,9 kilométer, a Maroskece és Aranyosgyéres közötti pedig 15,6 kilométer hosszan húzódik. A Nyárádtő-Radnót szakaszt decemberben adták át a forgalomnak.

A munkálatokat év végéig kell befejezni. A költségek 75 százalékát a nagy infrastrukturális országos programból (POIM), 25 százalékát pedig állami költségvetésből fedezik.

Răzvan Cuc egyúttal bejelentette azt is, módosító javaslatot terjeszt elő a közbeszerzési törvényhez, amellyel azt szeretné elérni, hogy olyan cég ne fellebbezhessen meg egy közbeszerzési eljárást, amelyik nem vett részt a liciten. A tárcavezető arra reagált, hogy egy külső cég által benyújtott fellebbezés miatt a bíróság semmissé nyilvánította a Craiova és Piteşti közötti gyorsforgalmi út két szakaszára kiírt licitet. Cuc elfogadhatatlannak nevezte, hogy a beruházások akár egy-két évet is csússzanak, mert vannak olyan cégek, „amelyek szerint így kell viszonyulniuk a munkához”.