A PSD nem vett részt a szavazáson, ezért elnapolták az igazságügyi miniszter elleni bizalmi voksolást

Krónika 2019. március 06., 13:27

Határozatképtelenség miatt elnapolta a képviselőház szerdán a igazságügyi miniszter elleni bizalmi szavazást, amelyet az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait módosító sürgősségi kormányrendelet miatt terjesztett be a jobbközép ellenzék.

Fotó: Cdep.ro

A szociáldemokrata párti képviselők Liviu Dragnea pártelnökkel tartottak frakcióülést a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványról szóló szavazást megelőzően.

A PSD végül nem vett részt a voksoláson, ezért a képviselőház határozatképtelenné vált.

A beadványról zajló keddi parlamenti vita során Florin Iordache PSD-s képviselő bíráló szavakkal illette az igazságügyi minisztert, és kérte, hogy adjon pontos választ arra vonatkozóan, mikor adják ki azt a kormányrendeletet, amely az alkotmánybíróság döntésének megfelelően módosítja a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet.

A Tudorel Toader által benyújtott javaslat tiltakozáshullámot váltott ki a romániai bíróságokon: ezek hatására a kormány kedden visszavonta a kifogásolt intézkedések többségét.

Parlamenti indítványában az ellenzék azzal vádolta a minisztert, hogy a szociáldemokraták politikai felügyelete alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást.