Ludovic Orban legszívesebben nem kormányozna együtt az RMDSZ-szel: „nem választhatod jelképednek a magyar zászlót”

Krónika 2019. március 05., 22:23

Alakulata hatalomra kerülése esetén nem szívesen kormányozna együtt az RMDSZ-szel Ludovic Orban, a jobbközép román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Ludovic Orban PNL-elnök Fotó: PNL

Az ellenzéki politikus minderről a Hotnews hírportálnak adott interjúban beszélt kedden. A Kelemen Hunor vezette szövetséget az elmúlt időszakban rendszeresen bíráló Orban úgy vélekedett, hogy a PNL politikai ellenfele a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció, ugyanakkor „néha” az RMDSZ. Közölte, a PSD addig marad hatalmon, amíg elveszíti valamelyik „elvtársát”, az ALDE-t vagy az RMDSZ-t.

„Több alkalommal folytattam tárgyalást RMDSZ-es parlamenti képviselőkkel. Nem tetszik, hogy egyet mondanak a szemembe, majd aztán másképp cselekednek a plénumbeli szavazáskor” – jelentette ki a bukaresti portálnak adott interjúban Ludovic Orban, akinek alakulata az RMDSZ-hez hasonlóan az Európai Néppárt (EPP) tagja.

Arra a kérdésre, hogy hatalomra kerülése esetén a PNL együtt kormányozna-e a magyar alakulattal, a politikus úgy válaszolt: azt szeretné, ha nem lennének kénytelenek megállapodást kötni az RMDSZ-szel.

Orban elmondta: nem tudja elfelejteni az RMDSZ politikusainak, hogy tavaly, az Erdély és a Román Királyság egyesülésének centenáriumán „az ünnepet megterhelő” nyilatkozatokat fogalmaztak meg. „Folyamatosan provokáló politikát folytat az RMDSZ. Például kolozsvári kongresszusán olyan határozatot fogadott el az alakulat, amely felháborodást váltott ki a románok körében – nem nyilváníthatod szimbólumodnak a magyar zászlót. Ez provokáló dolog” – fogalmazott – az egyébként édesapja révén magyar származású – Ludovic Orban.

Egyébként arra a kérdésre, hogy együtt kormányozna-e a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Románia párttal, a PNL elnöke közölte: „a kontextustól függ”, ám úgy döntött, hogy nem kommunikál Pontával.