Határokon átnyúló e-kereskedelemé a jövő a geokódolás eltörlése után

Bálint Eszter 2019. március 02., 16:55

Nyitniuk kell a külföldi piacok felé is az online értékesítéssel foglalkozó romániai cégeknek ahhoz, hogy tartani tudják a lépést az itteni piacon is egyre nagyobb számban jelen levő külföldi webáruházakkal. Ez akár 50 százalékos forgalomgyarapodással is járhat.

Fotó: Beliczay László

A geokódolás eltörlése nyomán kedvezőbb feltételeket kínáló, határon átnyúló e-kereskedelem lehet a kitörési lehetőség a cégek számára – a PayU online fizetési szolgáltatásokat nyújtó platform előrejelzése szerint

a romániai e-kereskedelem már idén meghaladja a 4,5 milliárd eurót, a növekedési trend pedig az elkövetkező években is folytatódik.

„A romániai kereskedőknek naprakészeknek kell lenniük az új trendekkel, a határokon átnyúló online kereskedelem pedig az egyik legfontosabb ezek közül. A mi tapasztalatunk szerint ez az a mód, amivel akár 50 százalékkal is növelni tudják eladásaikat, és érdemes számolni a legnagyobb gyarapodást regisztráló feltörekvő piacokkal” – tanácsolja Marius Costin, a PayU Románia vezetője.

Az online fizetési szolgáltatásokat nyújtó platform becslései szerint amúgy néhány éven belül a határokon átnyúló online kereskedelem képezi majd az internetes értékesítések harmadát. A 2018-as évre vonatkozó online vásárlási barométer szerint tavaly például minden tíz online vásárló közül hat vette meg más országból a kiválasztott terméket, és 76 százalék azt mondja, jó tapasztalat volt.
A kereskedők pedig máris készek meglovagolni az új hullámot: egy nemrég nyilvánosságra hozott felmérés is azt mutatja, hogy a cégek 66 százalékának áll szándékában új piacokat meghódítani.

„Az e-kereskedelem nagy szereplői máris nemzetközi terjeszkedésbe kezdtek, a romániai piacon is megjelentek, és a helyi cégek erős versenytársaivá válnak. A trend folytatódására kell számítani, főként olyan körülmények között, hogy az új szabályokkal eltörölték az online térben alkalmazott, indokolatlan geokódolást” – fogalmazott Marius Costin. Egy másik fontos trend a PayU becslései szerint, hogy a vevők a vásárlási tapasztalataik alapján kezdik megkülönböztetni a cégeket.

Az Accenture nemzetközi tanácsadócég jelentésében közzétett legfrissebb adatok szerint

a brandet váltó fogyasztók 41 százaléka a személyre szabott ajánlat hiánya miatt tette ezt, 50 százalék pedig azt mondja, hogy negatív vásárlási tapasztalat miatt döntött a váltás mellett.

Az e-kereskedelem amúgy az egyik leggyorsabb növekedést regisztráló ágazat, a Statista szerint 2020-ra világviszonylatban meg fogja haladni a 3,5 billió eurót.

Webáruházak buktak le

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok által ellenőrzött 560 webáruház mintegy 60 százalékánál állapították meg, hogy megszegték a fogyasztóvédelmi szabályokat – főként az árak és az akciók feltüntetése kapcsán tapasztaltak rendellenességeket. Az árengedményt ajánló online kereskedelmi egységek 31 százaléka esetében gyanítják azt a fogyasztóvédők, hogy nem valósak vagy nem egyértelmű az árak kiszámítási módszertana. 211 webáruházban eközben a végső ár nagyobb volt, mint az eredetileg feltüntetett – közölte az Európai Bizottság. A kereskedők 39 százaléka ugyanakkor nem tüntette fel a kiszállítással járó költségeket, a fizetési lehetőségeket, a foglalási költségeket vagy más extra költségeket. A vizsgálat az Európai Unió 24 tagállamában, valamint Izlandon és Norvégiában zajlott tavaly novemberben.