Antal Árpád szentgyörgyi polgármester: Románia egy viccország

Bíró Blanka 2019. március 01., 10:04

Nem tudnak idén közberuházásokat megvalósítani az önkormányzatok, mert késik a költségvetés elfogadása – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Antal Árpád (archív felvétel) Fotó: Facebook/Antal Árpád

Mint rámutatott, csak akkor tudják elindítani az új közbeszerzéseket, amikor elfogadják a saját költségvetésüket, ez pedig az országos büdzsé függvénye. 

Ám ha az önkormányzatoknak április elejére készül csak el a büdzséjük, az a gyakorlatban azt eredményezi, hogy hiába lesz pénzük, idén már nem lesz közberuházás.

Hiszen ha a tervezésre és a kivitelezére is versenytárgyalást kell kiírni, akkor fizikai képtelenség, hogy időben, még idén a munkát is elkezdjék – részletezte az elöljáró.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Sep­siszentgyörgy viszonylag szerencsés helyzetben van, mert már vannak folyamatban levő közbeszerzések, leszerződött munkálatok, így a költségvetés elfogadása után ki tudnak adni munkakezdési parancsot. „Az élet beindul, de nem olyan mértékben, ahogy igény lenne rá” – fogalmazott a székelyföldi elöljáró.

Antal Árpád ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy éppen az a kormány célja, hogy az önkormányzatok az év végéig ne tudják elkölteni a pénzüket, hiszen volt már arra példa, hogy december végén a megspórolt, megmaradt pénzek egy részét elvették.

„Az önkormányzat nem takarékszövetkezet, úgy kellene működnie, hogy sem adóssága, sem megmaradt pénze ne legyen, de a kormány ezt nem támogatja, hiszen előfordult, hogy azok a települések kaptak támogatást, melyeknek tartozásaik voltak” – vallja Antal Árpád.

Mint a polgármester is emlékeztetett: az alkotmánybíróság majd csak március 6-án tárgyalja Klaus Johannis államelnök költségvetési törvény ellen benyújtott óvását.

Ez egy viccország. A felelősség elsősorban a kormányt terheli, hiszen egy normális országban, ha decemberben nem fogadja el a parlament a jövő évi költségvetést, megbukik a kormány. Erre a késésre az államelnök még rátett egy lapáttal”

– szögezte le Antal Árpád. Kitért ugyanakkor arra is, hogy amíg nincs büdzsé, az önkormányzatok a tavalyi költségvetés 1/12-ed részéből működnek, de semmilyen új közbeszerzést nem tudnak elindítani, csúsznak az EU-s pályázatok, a különböző programok.