Pataky István 2019. február 28., 08:09

Sóhivatalok Európája

Amin viszont nem érdemes vitatkozni: a brüsszeli meghallgatás, vita, szavazás épp annyira volt politikai jellegű, mint bármilyen hasonló döntés a bukaresti, budapesti vagy éppen a berlini törvényhozásban. Választásokon mandátumot nyert politikusok voksoltak többségben Kövesi mellett, többnyire olyanok, akik Romániáról a nyugat-európai sajtóból tájékozódnak, Erdélyt Drakula földjeként ismerik, s nemcsak a marosvásárhelyi katolikus iskola elleni DNA-hadjáratról nem tudnak, de még arról sem hallottak, hogy a leváltott korrupcióellenes főügyész ellen hazájában bűnvádi eljárás indult hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás gyanúja miatt.

A szakmailag nyilvánvalóan felkészült EP-képviselők figyelme átsiklott Kövesi kijelentésén, miszerint a korábban általa vezetett intézmény kilencven százalékos eredményességgel működött. A DNA évente mintegy ezer személy ellen emelt vádat, közülük körülbelül kilencszázat jogerősen elítéltek – mondta a román ellenzék ünnepelt szimbóluma brüsszeli előadásán. Mit is jelent ez valójában? Hogy minden egyes esztendőben száz embert megvádolnak, esetleg bilincsbe verve elhurcolnak, majd felmentenek, mert kiderül az ártatlanságuk. Évente legalább százan jogtalan, igazságtalan, esetleg aljas szándék által vezérelt – akár egy egész életre kiható – ellehetetlenítés áldozatai Romániában. A DNA egy néhány évvel ezelőtti igazi sikertörténetből vált titkosszolgálatok és politikai játszmák irányítóinak eszközévé, de a brüsszeli bizottságba beszédült döntéshozókat ez körülbelül annyira érdekelte, mint Viorica Dăncilát a nyelvtanlecke.

Az Európai Parlamentben a csetepaték, egyezkedések intenzitása, hangneme csak egy árnyalattal visszafogottabb a bukaresti iszapbirkózásnál. De ettől még befolyásos intézmény. Különösen mostanság, amikor forrong, s új helyét keresi az egész Unió. A pártcsaládok közötti elvtelen, de kényelmes kiegyezések éveken keresztül futószalagon vonultatták fel a kompromisszumok árán megtalált súlytalan, szürke vezetőket az Európai Unió intézményeinek élén.

Az isiász gyötörte Unió megújulásának első, halvány esélyét a májusi európai parlamenti választások hozhatják el. A várhatóan lényegesen megváltozó erőviszonyok közepette a kisstílű háttéralkukban edzett bürokraták helyett a bozótharchoz szokottak kerülhetnek előnybe. A konfliktusmentes változatlanságot felválthatja a gyors átalakulások folyamata. Amiből nem ajánlatos kimaradni. A sok esetben mindannyiunknak csalódást okozó Unió felrázásáért érdemes elmenni szavazni tavasszal. A tét ugyanis sokkal nagyobb lesz, mint a most létrehozandó újabb sóhivatal, az Európai Ügyészség vezetőjének személye.