Új, 700 ágyas intézménybe költöztetnék a jelenleg 14 épületben „szétszórt” kolozsvári gyermekkórházat

Bálint Eszter 2019. február 21., 12:28

Hétszáz ágyas gyermekkórházat készül építeni a kincses városban a Kolozs megyei önkormányzat – jelentette be Alin Tișe, a megyei közgyűlés elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fotó: Látványterv

Emlékeztetett,

jelenleg a gyermekkórház 14 különböző épületben, 480 ággyal látja el a legkisebbeket.

Mint részletezte, az ötlet kivitelezéséhez sikerült azonosítaniuk egy 7 hektáros telket a Borháncs negyed környékén, ami jelenleg a város tulajdonában van, és ingyen a rendelkezésükre bocsátják. „Ez a legjobb földterület, tetszik a kórház vezetőségének és a közegészségügyi igazgatóságnak is. Közel található a tervezett metropoliszövezeti körgyűrűhöz” – részletezte a megyei önkormányzat elnöke. Hozzátette: a tervezett kórháznak lesz helikopterleszállója is, és a legkorszerűbb orvosi felszereléseket szerzik be.

Kitért arra is, hogy a megyei tanács saját költségvetési forrásokból tervezi megépíteni az új egészségügyi intézményt. Konkrét összegekről – mint mondta – csak a megvalósíthatósági tanulmány birtokában lehet beszélni, de

jelenleg úgy számolnak, hogy a beruházás 8–10 millió eurós lesz.

 „Reméljük, hogy az év végéig elkészül a megvalósíthatósági tanulmány, a műszaki terv, és kiírjuk a versenytárgyalást a kivitelezésre. Becsléseim szerint a munkálatok két évet vesznek majd igénybe a kivitelezési szerződés aláírásától számolva” – vélekedett Alin Tișe.

Arról pedig majd csak a későbbiekben döntenek, hogy mi lesz a sorsa azoknak az épületeknek, amelyekben jelenleg szétszórva működik a gyermekkórház.