Pataky István 2019. február 21., 07:49

Eurovíziós botrányverseny

Minden évben megvannak azok a jelöltek, nyertesek, helyzetek, amelyek néhány napra az újságok hasábjaira emelik a seregszemlét. Közeledik a pillanat, amikor a dalfesztiválon való szerepvállalás egy igazi zenei tehetség számára kényelmetlenné válik ebben a kutyakomédiában. Mint minden grandiózus médiaesemény, az eurovíziós hacacáré is egy társadalmi látlelet arról, hol tart az elkényelmesedett, értékét vesztett öreg kontinens vagy legalábbis annak egy része.

Szemezgessünk kicsit az idei felhozatalból. Franciaországot a meleg, marokkói származású tizenkilenc éves fiú, bizonyos Bilal Hassani képviseli majd a tel-avivi döntőben. A „szakállas nőt”, azaz a korábbi győztes Conchita Wurstot példaképének tekintő ifjú tehetség nemcsak női ruhaviselete és parókái miatt került a címlapokra hazájában, hanem nyílt Izrael-ellenessége okán is, ami máris izgalmassá teszi fellépését Tel-Avivban. Persze Bilalnak meggyűlt a baja a homoszexuálisokat fenntartásokkal kezelőkkel is. A francia LMBTQ-szervezetek már több száz panaszt nyújtottak be gyűlöletbeszéd miatt, amiért homofób támadások érték az énekest a közösségi oldalakon.

De minálunk is áll a bál az eurovíziós dalfesztivál válogatója után, a bukaresti sajtó szerint ugyanis a verseny döntőjében nem kizárólag szakmai szempontok alapján történt a kiválasztás. Idén első alkalommal külföldi szakértőket is meghívtak a romániai seregszemle döntnökei közé, azt remélve, hogy ezzel objektívebb elbírálás történik. Csakhogy Deban Aderemi és William Lee Adams, az eurovíziós jelenséggel foglalkozó wiwibloggs.com portál újságírói a zenerajongók célkeresztjébe kerültek, miután a döntőben megváltoztatták véleményüket, s a korábban általuk is nagyon dicsért Laura Bretant látványosan leszavazták. Olyan alacsony pontszámokat adtak a mindössze tizenhat esztendős tehetségnek, hogy a közönség szavazatai sem segítettek, és Ester Peony lett a befutó.

A bukaresti sajtó tudni véli a zsűritagok hátraarcának okát. Állítólag a zenei portál zsenijeinek tudomására jutott, hogy az Egyesült Államokban született Laura Bretan tavaly októberben szerepelt egy olyan kampányfilmben, amely a hagyományos család mellett foglalt állást a házasság alkotmányos megfogalmazásáról szóló népszavazás előtt, amely végül az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt. „Az Úristen által ránk hagyott formában kell megmaradjanak családjaink” – állt egyebek mellett a klipben. Az Adevărul című napilap írása szerint Adereminek és Adamsnak már csak azért sem tetszett ez a szerepvállalás, mert mindketten vállaltan a saját nemükhöz vonzódnak. Ráadásul az eurovíziós dalfesztivál általában nyilvánosan támogatja az LMBTQ-közösséghez tartozók ügyét – teszi hozzá a bukaresti újság.

Itt tartunk az eurovíziós dalversenynek nevezett akármi tekintetében, s még csak február van, a májusi döntőig nyilván lesz még műsor. Akinek gusztusa van hozzá, annak jó szórakozást és sikeres szavazást a döntőben!