Dél-Koreában is Radnóti-verset olvasnak – kilenc országból csatlakoznak a csíkszeredai megyei könyvtár felolvasómaratonjához

Kiss Judit 2019. február 19., 09:37

Több mint 32 ezren jelezték kilenc országból, hogy csatlakoznak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár keddi felolvasómaratonjához, amelynek keretében a 110 éve született és 75 éve elhunyt Radnóti Miklós versei csendülnek fel. 

Diákcsoportok is csatlakoznak a csíkszeredai könyvtár immár hagyományos felolvasómaratonjához Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár/Facebook

Összesen kilenc országból csatlakoznak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár keddi felolvasómaratonjához, amelynek keretében a 110 éve született és 75 éve elhunyt Radnóti Miklós verseit szólaltatják meg mindazok, akik bekapcsolódnak a nagy közös olvasásba.

Török Edit könyvtáros, a rendezvény szervezője a Krónika megkeresésére elmondta,

hétfőn délig több mint 32 ezren jelentkeztek, hogy Radnóti-verseket olvasnak fel, nemcsak magyarul, de angolul és románul is.

A maratont a könyvtárban tartják kedden délelőtt tíztől délután hatig, de a világ bármely pontján be lehet kapcsolódni az eseménybe. A felolvasómaraton 11 évvel ezelőtt indult Székelyudvarhelyen, a csíkszeredai könyvtár pedig 2014 óta szervezi meg, a rendezvényt a könyvtárban tartják, és Csíkszereda összes iskolájában felcsendülnek a költő művei.

„Idén az Amerikai Egyesült Államokból is van jelentkezőnk, nemcsak ottani magyarok kapcsolódnak be a maratonba, de egy éppen Csíkszeredában önkénteskedő, Colorado államból érkezett hölgy itt, a könyvtárban fog felolvasni angolra fordított Radnóti-verset. Az pedig talán ennél is érdekesebb, hogy dél-koreai jelentkező is van, aki ráadásul annak ellenére, hogy nem tud magyarul, magyar nyelven fogja felolvasni a költő Bájoló című versét” – mondta el Török Edit. Hozzátette, természetesen Hargita megyéből, a környékről csatlakoznak legtöbben a felolvasáshoz, de Maros, Kovászna, Bihar, Kolozs megyéből, sőt a szórványból, például Krassó-Szörény megyéből is érdeklődnek a rendezvény iránt, és akadnak román vidékekről is, akik a költő románra fordított verseit olvassák fel.

A maratonon tavaly 38 ezren vettek részt Petőfi-versek felolvasásával, azelőtt Szabó Magda műveit 32 ezren, 2015-ben pedig Kányádi Sándor verseit 42 ezren szólaltatták meg

– mondta el Török Edit.

Az elmúlt tizenegy év alatt egyébként Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Tamási Áron műveiből olvastak fel a maratonon a résztvevők. „Célunk ráirányítani a figyelmet irodalmunk egy-egy kiemelkedő alakjának életművére, és arra, hogy klasszikusokat olvasni fontos. Szeretnénk, ha a pedagógusok, diákok mellett minél többen csatlakoznának, bekapcsolódnának az olvasásba a nap folyamán életkortól, foglalkozástól, nemzetiségtől, stb. függetlenül” – olvasható a kezdeményezők felhívásában.

Az előző évekhez hasonlóan a helyszín lehet valamely iskola osztálya, díszterme, tornaterme, könyvtár, kávézó, kulturális intézmény, otthon, buszmegálló vagy a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Török Edit azt is elmondta, ma a felolvasókhoz többek közt diákok, intézmények, civil szervezet képviselői is csatlakoznak, a megyei önkormányzat, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa munkatársai is.

Radnóti Miklós: Bájoló
Rebbenő szemmel
ülök a fényben,
rózsafa ugrik
át a sövényen,
ugrik a fény is,
gyűlik a felleg,
surran a villám
s már feleselget
fenn a magasban
dörgedelem vad
dörgedelemmel,
kékje lehervad
lenn a tavaknak
s tükre megárad,
jöjj be a házba,
vesd le ruhádat,
már esik is kint,
vesd le az inged,
mossa az eső
össze szivünket.
(1942)