„Vakáción” a MOGYE-ügy – a jegyek zömét nem vezették be a naplóba a marosvásárhelyi orvosin

Antal Erika , Szucher Ervin 2019. február 19., 07:46

A marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozata megpróbált tárgyalóasztalhoz ülni a román vezetéssel az új vizsgarendszer okozta problémák megoldása érdekében, ám a szenátusi ülés elmaradt. Továbbra sem tudni, hogy elfogadják-e a magyar diákok vizsgaeredményeit.

Kitartanak igazuk mellett. Nagy Előd rektorhelyettes szerint szó sem lehet arról, hogy újravizsgáztassák a magyar diákokat Fotó: Haáz Vince

Egyelőre teljes a bizonytalanság a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemen: mind a tanárok, mind pedig a hallgatók vakációra vonultak, így semmi biztosat nem tudni a diáktüntetéseket kiváltó új vizsgarendszer következményeiről. Már a múlt héten „fújt a szél” az intézményben, kvórum híján el kellett halasztani a szenátusi ülést. Ezen – hosszas bojkott után – a magyar oktatók egy része is megjelent. Az ülésen a magyar tagozat egy négyfős tárgyaló küldöttséggel képviseltette magát, melyet azzal bíztak meg, hogy vitassa meg a vizsgák kérdését.

Nem vizsgáztatják újra
a magyar diákokat

Kérdésünkre, hogy elismerik-e a magyar diákok vizsgaeredményeit, Nagy Előd rektorhelyettes nem tudott választ adni. Mint mondta, úgy tűnik,

egyelőre mindkét fél kivár, hiszen nincs egységes álláspont.

A rektor sem próbált túl keményen fellépni, a magyar oktatók sem jutottak közös nevezőre. „Volt, aki alávetette magát az új szabálynak, akadt, aki csak félig-meddig alkalmazkodott, és volt, aki hallani sem akart annak életbe ültetéséről. Mindenki a saját belátása és a magyar ügyhöz való ragaszkodása szerint döntött. Ugyanakkor, függetlenül a magyar tanárok hozzáállásától, egyeseknek megnyitották az elektronikus naplót, és beírhatta a jegyeket, másoknak nem. Megpróbáljuk összesíteni a történteket, majd az eredmény függvényében lépünk. Viszont szó sincs arról, hogy újravizsgáztatnánk a magyar diákokat” – fejtette ki a Krónikának az egyetem egyetlen magyar rektorhelyettese.

Román és angol vonalon
sem tiszta a helyzet

Bár a marosvásárhelyi orvosi egyetemen tanuló diákok ismerik első félévi vizsgaeredményeiket, hiszen a tanárok közölték velük, a jegyek zöme nem került be a naplóba – erősítette meg Szilágyi Tibor professzor. Az egyetem volt rektorhelyettese lapcsaládunknak elmondta,

ha az ősszel érvényben lévő szabályzatot veszik alapul, akkor a vizsgarendszer és a jegyek érvényesek, ha azonban a decemberben hozott szenátusi döntésből indulnak ki, akkor nem.

Bár a magyar tagozat képviselői folyamatosan ellenezték a fordításos módszert – azt, hogy csak a román tanárok által leadott tananyagot vegyék figyelembe –, a román vezetőség mereven ragaszkodik a saját döntéséhez. „A román kollégák közül sem tudja mindenki, hogy most mi legyen, valamint az angol karon sem tisztázott a helyzet” – mondta a professzor, hozzátéve, hogy ez utóbbi talán „még jobban fájhat” az egyetemnek, hiszen a patthelyzet távolabbi országokból érkező diákokat is érint, akik sok pénzt fizetnek azért, hogy Vásárhelyen tanulhassanak.

A zűrzavarban is várják
a magyar felvételizőket

Hét éve tart a marosvásárhelyi orvosi egyetemen a magyar karért való harc miatti hercehurca, de ennek ellenére

az érdeklődés nem csökkent, és remélhetőleg ez továbbra sem fog változni

– hangsúlyozta Szilágyi Tibor, aki arra szeretné felhívni mindazok figyelmét, akik az orvosira, gyógyszerészetire, fogorvosira és általános nővérképzőre szeretnének felvételizni, vegyenek részt a hamarosan induló felkészítőkön. A sok tisztázatlan kérdés, zűrzavar ellenére Szilágyi reménykedik, hogy az érdeklődés nem csökken az intézmény iránt a magyar felvételizők körében. Február és május között az egyetem felvételi felkészítőt szervez magyar nyelven biológiából és kémiából. Az előadásokat az egyetem főépületében tartják. Minden alkalommal 4-5 fejezetet vesznek át a tananyagból, és az aznap megbeszéltekből tesztet is írnak. Az első felkészítőt február 23-án tartják. Az órarendről, a beiratkozásról a https://www.umfst.ro/hu honlapon lehet tájékozódni.

Továbbra sem akarunk lemondani a magyar nyelvű képzésről, a magyar kar létrejöttéről, ezért arra biztatunk mindenkit, aki magyarul akar tanulni, hogy jöjjön, és iratkozzon be a felkészítőkre, majd a felvételire, ne mondjon le az anyanyelven való tanulásról”

– hangsúlyozta a professzor.

Amint arról beszámoltunk, decemberben olyan döntést hozott a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem román vezetősége, hogy a magyar és az angol tagozaton is egységes tananyagból vizsgáztathatják diákjaikat a tanárok, vagyis a román tárgyakat kell magyarra, illetve angolra lefordítaniuk, és azokat kell számon kérniük a diákoktól. Ezt a magyar tanári kar úgy értékelte, hogy munkájukat semmibe veszi az egyetem vezetősége, leminősíti őket fordítókká. Emellett a magyar tanárok a közös vizsgarendszert azért is problémásnak tartották, mert kötelezi a közös bibliográfia használatát, és kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket. A magyar oktatók többsége aláírásával nyomatékosította, hogy nem fogadja el ezt a vizsgáztatási módot. Azonban a magyar nyelven, a magyar tanárok által leadott tananyag alapján megrendezett vizsgák eredményeit a vezetőség nem fogadta el, és megakadályozta, hogy azokat beírhassák az elektronikus naplóba.

A hirtelenjében bevezetett új vizsgarendszer diáktüntetéseket eredményezett – melyeket a román diákok kezdeményeztek –, a demonstrációkon több száz hallgató és tanár vett részt.

A történtek láttán az egyetem román vezetősége tárgyalóasztalhoz ült a magyar tagozat vezetőivel, a prefektussal, az RMDSZ elnökével, képviselőkkel. Azonban mindeddig eredménytelen volt minden erőfeszítés, tárgyalás, tiltakozás.