1300 kg, nem megfelelően felcímkézett, Magyarországról származó húsárut foglalt le az élelmiszer-biztonsági hatóság

Hírösszefoglaló 2019. február 17., 19:56

Közel 1300 kilogramm, Magyarországról származó, sertéshúsból készült terméket foglalt le Temesváron az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, mivel nem voltak megfelelően felcímkézve.

 

Képünk illusztráció Fotó: Mihály Csaba

Popa tájékoztatása szerint egy temesvári élelmiszerraktárban bukkantak olyan, disznóhúsból készült szalámikra, sonkákra és egyéb felvágottakra, amelyeknek csomagolásán nem szerepelt előírásszerű címke. Az árut lefoglalták, az üggyel kapcsolatban a rendőrséggel közösen indítottak vizsgálatot. Az EU-n belüli tagállamok között forgalmazott termékeket ugyanis speciális, ovális pecséttel kell ellátni, ez pedig hiányzik a temesvári raktárban felfedezett élelmiszerekről.

Az igazgató leszögezte, hogy

a termékek nem kerültek be az élelmiszerboltokba.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint korábban már felfedeztek egy 400 kilogrammos, szintén Magyarországról származó, nem megfelelően felcímkézett rakományt, amelynek egy része Arad és Bihar megyébe, illetve Bukarestbe került.

A termékeket laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá az afrikai sertéspestissel való fertőzöttség kizárása érdekében.

Popa azt is elmondta, a sertéspestis terjedése leállt, nem fedeztek fel újabb eseteket, de figyelemmel kísérik a vaddisznókat a régióban.