Ellentámadásba lendült Kövesi – ártatlanságát hangoztatja, és az ügyész lecserélését kéri a DNA volt vezetője

Balogh Levente 2019. február 17., 19:21

Az ellene eljáró ügyész részrehajlására hivatkozva annak lecserélését kérte Laura Codruţa Kövesi, a DNA volt főügyésze pénteki ügyészségi kihallgatásán.

Nem enged. Laura Codruţa Kövesi zaklatásra hivatkozik, és ártatlanságát hangsúlyozza

Ártatlanságát hangoztatta, és az ügyben eljáró ügyész, valamint a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló ügyészségi főosztály főügyészének lecserélését kérte Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tavaly leváltott volt főügyésze pénteken, miután az idézésnek eleget téve megjelent kihallgatásra a legfőbb ügyészségen.

Mint megírtuk, Kövesit a Sebastian Ghiţă üzletember, volt parlamenti képviselő által ellene decemberben tett feljelentés ügyében idézték be gyanúsítottként, amelyben a korrupciós vádak elől Szerbiába menekült Ghiţă azzal vádolja: személyesen szólította fel arra 2011-ben, hogy állja az Országos Befektetési Alap (FNI) nevű piramisjáték csalás miatt elítélt egykori vezetője, Nicolae Popa repülővel történő hazaszállítását Indonéziából. Kövesi ellen hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás miatt indult eljárás.

{K1}

Kövesi: zaklatnak!

Kövesi elmondta: a kihallgatáson tájékoztatták arról, hogy gyanúsítottként szerepel az ügyben. Leszögezte: nem követte el azt, amivel megvádolták, ugyanakkor azt állította: zaklatják.

Ez nem véletlen egybeesés. Két és fél éve zaklatnak. Négy fegyelmi eljárás zajlik, és 18 bűnvádi eljárást is indítottak ellenem”

– mondta Kövesi.

A DNA volt főügyésze szerint a fegyelmi eljárásokat azok ellen indították, akik az igazságügyi törvényekről beszéltek. „Mindenkinek problémái támadtak, aki tette a dolgát: fegyelmi eljárás indult ellenük. A legfelsőbb bíróság elnöke ellen is fegyelmi eljárás indult, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szót emelő tagjai ellen is fegyelmi eljárás zajlik, az igazságügyi törvényeket kommentáló ügyészek és bírák ellen is fegyelmi eljárás zajlik” – tette hozzá Kövesi. A mostani vádak kapcsán leszögezte:

semmilyen hivatalos szerepet nem játszott Nicolae Popa kiadatásában, és – annak állításaival szemben – Sebastian Ghiţával sem találkozott.

Hozzátette: az a kép, amin Ghiţă szerint együtt láthatók, akár hamisítvány is lehet. Elmondta: azért kérte az ügyében eljáró ügyész lecserélését, mert nem tartja őt pártatlannak. A kérelmét azonban elutasították. Kövesi ügyével az az Adina Florea foglalkozik, akit Tudorel Toader Kövesi utódjául javasolt a DNA élére, Klaus Johannis államfő azonban elutasította a kinevezését. Pályázatában Florea gyakorlatilag szóról szóra azokat a bírálatokat idézte a DNA korábbi vezetésével szemben, amelyeket Toader fogalmazott meg Kövesi leváltásának indoklásául. Kövesi egyébként az előzetesen leszögezett időpontnál fél órával korábban érkezett meg a legfőbb ügyészségre, ahol

a kormányellenes Rezist mozgalom aktivistái szimpá­tiatüntetést tartottak mellette:

virágokkal és bátorító rigmusokkal fogadták.

Elena Udrea: isten hozott a bűnügyesek között!

Kövesi ügyében szintén péntekre beidézték Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnököt, a Pro Románia Párt elnökét is, aki elmondta: tanúként jelent meg az ügyészségen. Mint kifejtette, nem tekinti magát Kövesi áldozatának, bár ellene is eljárást indított a DNA. Megszólalt egyébként Kövesi egyik „áldozata” is: a korrupciós vádak elől Costa Ricába menekült, távollétében szabadságvesztésre ítélt Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter, aki mindvégig az ártatlanságát hangoztatta, és azt állította: politikai leszámolás áldozata, úgy értékelte a Kövesi elleni eljárást, hogy Romániába lassan elérkezik a normalitás időszaka. Emlékeztetett: Kövesi is ugyanúgy védekezett a sajtóban, mint azok, akiket a DNA bilincsben vitt el, hogy aztán az ügyészségen szembesüljenek azzal, mivel is gyanúsítják őket.

Azzal vádolta meg Kövesit, hogy karriereket és életeket tett tönkre, illetve azzal, hogy ő teremtette meg az igazságszolgáltatás azon válfaját, amelyet most inkorrektnek tart.

„Isten hozta a büntetőügyesek klubjában” – fogalmazott Udrea, aki állítása szerint már négy éve feljelentést tett Kövesi ellen a DNA-nál, miután az szerinte politikusoktól és üzletemberektől kapott különböző ajándékokat, köztük tőle is. Állítása szerint ékszereket és táskákat ajándékozott a DNA volt főügyészének.

Kiállás Kövesi mellett

Günther Kirchbaum, a német törvényhozás alsóháza (Bundestag) európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke levelet küldött Frans Timmernasnak, az Európai Bizottság első alelnökének, amelyben bírálta Romániát a volt DNA-vezér elleni eljárás miatt, és fölvetette annak a lehetőségét, hogy elindítsák Románia ellen az EU alapszerződésének 7. cikkelye szerinti kötelezettségszegési eljárást, amely a legsúlyosabb esetben az ország szavazati jogának felfüggesztését jelentő szankcióhoz vezethet az EU Tanácsában. Kirchbaum szerint

az eljárás politikai alapon indult, célja pedig az, hogy megtorpedózza Kövesi kinevezését az európai ügyészség élére.

A politikus úgy véli, a vizsgálat „a kommunista diktatúra sötét idejét idézi”. Egyébként a Kövesi mellett egész pályafutása során folyamatosan kiálló Egyesült Államok külképviselete is megszólalt az ügyben: a nagykövetség rövid közleményében „kiábrándítónak” nevezte, hogy „láthatóan a lejáratására történik kísérlet”, és sok szerencsét kívántak neki a nemzetközi karrierjéhez.

Megszólalt az ügyben Eckstein-Kovács Péter jogász, volt RMDSZ-es kisebbségügyi miniszter is, aki az RFI rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett: „jól megírt” darabról van szó, amely az igazságügy-minisztérium vezényletével zajlik, de részt vesznek benne bírák és ügyészek, médiamogulok, valamint Sebastian Ghiţához hasonló elítélt bűnözők, akiknek egy céljuk van: Kövesi ellehetetlenítése és az európai főügyésszé való kinevezésének a megakadályozása. Az expolitikus úgy vélekedett: „nagy lélegzetű összeesküvésről” van szó.

Kövesi mellett a hétvégén több városban is szimpátiatüntetést tartottak.