Bűnvádi eljárással próbálják megakadályozni Laura Kövesi európai főügyésszé történő kinevezését Bukarestben

Rostás Szabolcs 2019. február 13., 23:36

Hivatali visszaéléssel, kenőpénz elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják a bukaresti nyomozó hatóságok az európai főügyészi tisztség betöltésére esélyes Laura Codruţa Kövesit.

Laura Codruţa Kövesi bosszút sejt az ellene zajló eljárás mögött

Az ellene zajló eljárás tényét maga az érintett, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tavaly nyáron leváltott vezetője hozta nyilvánosságra szerda este. Kövesi az Europa FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta, a bírák és ügyészek által elkövetett visszaélések kivizsgálására hivatott bukaresti ügyosztályra idézték be kihallgatásra. A legfőbb ügyészség keretében működő főosztályt éppen a tavalyi év végén hozták létre sürgősségi kormányrendelettel a román balliberális koalíció kezdeményezésére.

A DNA volt vezető ügyésze elmondta, éppen akkor érkezett a kihallgatásról szóló idézés, amikor arra készül, hogy február 26-án ismertesse európai főügyészi pályázatát Brüsszelben, illetve meghallgassák az Európai Parlamentben is.

„Egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel akadályozni próbálják az európai főügyészi tisztség elnyerését célzó szándékomat, meg akarják hiúsítani, hogy én tölthessem be a funkciót, hiszen mégis csak van esélyem, én vagyok az első számú jelölt” – jelentette ki Laura Kövesi.

A DNA volt vezetője hozzátette, az idézésben nem szerepel, hogy konkrétan milyen bűncselekményekkel gyanúsítják, azt majd a kihallgatásakor ismertetik. Sejtése szerint azonban azokról a vádakról lehet szó, miszerint köze volt a Romániában elítélt Nicolae Popa hazahozatalának megszervezésében. Kövesi bosszúnak nevezte az ellene kezdeményezett eljárást, amely mögött szerinte az áll, hogy megfellebezte a DNA éléről történt elmozdítását az európai emberjogi bíróságon.

Az európai főügyész kiválasztásával foglalkozó, 12 tagú tanácsadó testület 24 pályázat áttanulmányozása és 11 jelölt meghallgatása után január 31-én készítette el három nevet tartalmazó javaslatát, a lista élére helyezve Kövesit. A román kormány illetékesei egyáltalán nem fogadták lelkesedéssel a hírt, a balliberális koalíció szerint ugyanis Kövesi főügyészi ténykedése idején a DNA-t a titkosszolgálatok irányították a háttérből, a vádhatóság pedig zsarolással és megfélemlítéssel szerzett hamis bizonyítok alapján ártatlan embereket hurcolt meg, politikai tisztogatást végez a korrupcióellenes harc ürügyén.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter máris jelezte, tiltakozik a volt vezető ügyész esetleges kinevezése ellen. A tárcavezető úgy vélekedett: az európai főügyészi kiválasztásával foglalkozó testület tagjai „nem ismerik azokat a visszaéléseket, amelyeket Laura Codruţa Kövesi az állampolgárok és a jogállamiság ellen elkövetett”.

A Kövesi által említett, Sebastian Popával kapcsolatos vád hátterében a román igazságszolgáltatás elől Belgrádba menekült, jelenleg is a szerb fővárosban tartózkodó Sebastian Ghiţă üzletember, volt parlamenti képviselő áll. A korrupcióval gyanúsított médiamágnás azt állítja, hogy Laura Codruţa Kövesi tőle kért pénzt azért, hogy 2011-ben hazaszállíthassák Romániába az Országos Befektetési Alap (FNI) külföldre szökött, és a FNI csődjében játszott szerepe miatt távollétében tizenöt év börtönre ítélt FNI-vezért, Nicolae Popát Indonéziából. Bár Ghiţă szerint a 200 ezer eurós utazási költséget a tulajdonában lévő Asesoft holding fedezte, ezt a román hatóságok cáfolták. Ghiţă tavaly tett bűnvádi feljelentést az ügyben a DNA volt vezetője ellen az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekmények kivizsgálására hivatott főosztályon.