„A rendőrség nem kér elnézést, mert nem hibás” – Dumitru Bâltag parancsnok: a meglőtt járókelő ne számítson bocsánatkérésre

Szucher Ervin 2019. február 13., 18:27

A rendőrség szerint a bocsánatkérés azt sugallná, hogy elismerik a lövést leadó, egy járókelőt súlyosan megsebesítő kollégájuk hibáját, miközben a nyomozás ilyesmit még nem állapított meg. Az egyenruhások nem árulják el, ki lőtt, mert az „titkosított adat”.

Gazdátlan golyó. A rendőrök nem árulják el, ki lőtt Fotó: Pál Árpád

„A rendőrség nem kér elnézést, mert a lövést leadó kollégánkról nem derült ki, hogy hibás volna” – válaszolta a Krónikának Dumitru Bâltag, a Maros megyei rendőrség parancsnoka, amikor a arról kérdeztük, nem lett volna emberségesebb, ha a szűkszavú közlemények mellett az intézményvezető nyilvánosan bocsánatot kér a pénteken este Magyarón fejbe lőtt ártatlan nőtől, illetve annak családjától az elkövetett gondatlanság miatt. Bâltag szerint

azzal, hogy a hatóságok elnézést kérnek a mindmáig kómában fekvő áldozattól, sokak szerint azt jelezné, hogy elismerik a lövést leadó rendőrkollégájuk hibáját,

miközben a kezdeti szakaszban lévő nyomozás ilyesmit még nem állapított meg. Hasonló álláspontot képvisel Gheorghe Costea, a megye főügyésze is, aki szerint majd akkor kell a rendőrségnek elnézést kérnie, amikor jogerős ítélet születik az ügyben, és ebben vétkesnek mondják ki a karhatalom emberét.

 „Egy rendőr dossziéja államtitoknak számít”

Arra a kérdésünkre, hogy ha a revolverét hatszor elsütő rendőr nem okolható a járdán haladó áldozat megsebesítéséért, akkor ki tehető felelőssé, nem kaptunk érdemleges választ. „Mi tesszük a dolgunkat: naponta többször is felhívjuk a kolozsvári kórházat, érdeklődünk a hölgy állapota felől, megbizonyosodunk, hogy a lehető legjobb kezelést kapja. Lehet, hogy nem kellene elmondanom, de a szászrégeni kollégákban az is felmerült, hogy pénzt gyűjtsünk az áldozat részére” – sorolta Dumitru Bâltag.

A megyei parancsnok szerint a régeni rendőrök ellátogattak Lovász Hajnal Magyarón élő lányához, és együttérzésükről biztosították. Ezzel szemben ifj. Lovász József azt állítja, hogy a családot mindössze telefonon kereste meg a szászrégeni parancsnokhelyettes, aki megígérte, hogy amennyiben a Kolozsváron fekvő nő egészségügyi állapota súlyosbodna, személyesen intézkedik a belügyminisztériumban, hogy Lovász Hajnalt repülővel szállítsák Bukarestbe. Erre azonban egyhamar nem kerül sor, mivel az orvosok éppen azért tartják indukált kómában a nyakon lőtt és megműtött áldozatot, hogy ne mozduljon.

A rendőrség továbbra sem hajlandó elárulni, a pénteken járőröző két egyenruhás közül melyik lőtte meg az asszonyt.

A parancsnok szerint ez titkosított adat, amelynek nyilvánosságra hozatala befolyásolná az ügyészségi vizsgálat kimenetelét. „Egy rendőr dossziéja államtitoknak számít” – nyomatékosította érveit Dumitru Bâltag.

 Azért lőttek, mert veszélyben érezték az egyenruhások életét

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a rendőrparancsnok miként vélekedik a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) követeléséről, miszerint a rendőrök jogállásáról és a tűzfegyverek használatáról szóló törvényt úgy kellene módosítani, hogy tiltsák be a rendőrök számára a tűzfegyver használatát azokban az esetekben, amikor kihágásokat elkövető személyeket próbálnak előállítani. Bâltag kifejtette, az 1996/17. törvény 46. cikkelye szabályozza ezt a kérdést. Szerinte viszont

a menekülő gépkocsivezető nem egyszerű kihágást követett el, hanem veszélybe sodorta az őt leállítani próbáló rendőrök életét.

Amint megírtuk, a szászrégeni rendőrök pénteken este rutinellenőrzés céljából akartak megállítani egy gépkocsit, amelynek sofőrje azonban a jelzés ellenére továbbhajtott. A rendőrségi jelentés szerint a közlekedés-rendészet munkatársai a nyomába eredtek, és értesítették az ügyről a marosvécsi rendőröket is, mivel abba az irányba haladt a gépkocsi. A marosvécsi rendőrök Magyarón azonosították az autót. Mivel hiába jeleztek a nagy sebességgel közeledő sofőrnek, hogy álljon meg, az egyik rendőr rálőtt a gépkocsira, így próbálva megállásra kényszeríteni a vezetőt.

A lövedék eltalálta az éppen a szomszédból hazafelé tartó magyarói Lovász Hajnalt,

akihez a rendőrök mentőt hívtak, ezután az egyenruhások hagyták elhajtani az üldözöttet. A 20 éves sofőrre és szürke Audijára Borziatelepen találtak rá. A szászrégeni ügyészség 30 napos igazságügyi ellenőrzést rendeltek el ellene, így nem hagyhatja el a község területét.

Egyébként tegnap az a hír röppent fel a központi sajtóban, hogy a fiatalember öngyilkos lett, ez azonban kacsának bizonyult. Az információt a Maros megyei rendőrség sajtószóvivője, Emanuela Rugina cáfolta a Székelyhon portálnak, amely a marosvásárhelyi ügyészségtől megtudta: a Bándon, a patakban megtalált asszony feltételezett gyilkosa ölte meg magát.