Egy PSD-s képviselő szerint Johannis provokátor és nem román, Merkel pedig „Führer”

Balogh Levente 2019. február 12., 22:41

Romániát kívülről irányítják belföldi helytartók útján, Klaus Johannis államfő provokátor, Angela Merkel német kancellár pedig „Führer” – ilyen kijelentéseket tett Nicolae Bacalbașa, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője.

Nicolae Bacalbașa

A viszonylag vaskos kijelentéseiről elhíresült politikus többek között arról beszélt: az Európai Unió valójában nem más, mint „Német-Franciaország és gyarmatai”, amely teljes mértékben az alárendeltségébe akarja taszítani Romániát, amely még csak nem is másodrangú tagállam, hanem még alacsonyabb.

„Uraink olyan irányító rendszert hoztak létre, amelyet ráadásul hazaiak, a mi románkáink vezetnek, de akiket én, akárcsak az elnököt, nem tekintek románnak. Az ő feladatuk, hogy az orrunkat az ürülékbe verjék, akárcsak az engedelmességre nevelendő kutyáknak” – jelentette ki a kormánypárti képviselő.

Nicolae Bacalbașa szerint Klaus Johannis államfő „profi provokátor”, akinek már a megválasztása is gyanús, és aki semmibe veszi az alkotmányt és a választók akaratát.

A Galac megyei honatya – aki tavaly azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy középső ujjával bemutatott ellenzéki képviselőtársainak a parlamenti pulpitusról – úgy vélte, az államfő megveti a románokat, ezért nem tartja tiszteletben a demokrácia játékszabályait. Azon nézetének is hangot adott, hogy Németország évtizedeken keresztül „beépítette” az embereit, mivel „bár Hitler csak 12 évig volt hatalmon, a németek 70 százaléka 1970-ig Hitler-párti volt”. Ezzel azt próbálta sugallni, hogy Johannis államfő – aki valóban német származású, de önéletrajzában a románt jelölte meg nemzetiségként – Berlin embere.

Nicolae Bacalbașa egyben örömét fejezte ki, hogy a kétoldalú tárgyalások során Viorica Dăncilă miniszterelnök „nem hajtott fejet” Angela Merkel német kancellár előtt. „Merkel a jelenlegi Németország női Führere, aki hamis hírek, hamis pártok, vagyis az EPP pártjai révén, amelyek ha nem is etnikai alapon, de Németország érdekeit szolgálják, ellenőrzése alatt tartja az európai politikát” – nyilatkozta a PSD-s képviselő.

Nem Bacalbașa az els őkormánypárti politikus, aki Johannist, illetve rajta keresztül a romániai német közösséget támadja, nácinak bélyegezve azt. Liviu Pop volt oktatási miniszter, Lia Olguţa Vasilescu egykori munkaügyi miniszter és Darius Vâlcov, a kormányfő gazdasági tanácsadója is hasonló értelmű kijelentéseket tett a jobbközép elnökről.