Romániában is bevonják a gyerekek számára felírt Eurespal gyógyszert

Krónika 2019. február 12., 14:08

Valamennyi európai országból, így Romániából is kivonták a gyulladásgátló hatása miatt gyerekeknek rendszeresen felírt Eurespal szirupot és tablettát.

A romániai gyógyszer- és egészségügyi berendezések ügynökségének (ANMDM) keddi bejelentése szerint a döntés a francia gyógyszerügynökségtől származik, a Les Laboratoires Servier gyógyszergyár termékének

hatóanyaga, a fenspirid ugyanis laboratóriumi vizsgálatok szerint szívritmuszavarokat okozhat.

A francia hatóságok arról tájékoztatták az illetékes európai szerveket, hogy fogalmazzanak meg az egész kontinensre vonatkozó egységes ajánlást. A többi érintett országhoz hasonlóan Romániában is bevonták a patikák polcairól a gyógyszer mindenkét formáját, vagyis a tablettákat és a köptetőszirupokat, egyúttal felkérték az orvosokat, hogy többé ne írják fel őket. A hatóságok felkérik azokat, akik már megvásárolták, és elkezdték a gyógyszer használatát, hogy mihamarabb hagyjanak fel a beszedésével, a flakonokat vagy a dobozokat pedig vigyék vissza, hogy megsemmisíthessék őket.

A Mediafax hírügynökség tájékoztatása szerint a gyógyszerügynökség hivatalos megerősítését megelőzően gyógyszerészek telefonon értesítették arról a háziorvosokat az elmúlt napokban Bukarestben és Ilfov megyében, hogy blokkolták az Eurespal forgalmazását, ezért ne írják fel ezt a gyógyszert.

A gyulladásgátló, antihormon-összehúzódás elleni gyógyszerek kategóriájába tartozó Eurespal a légzőrendszer, az ENT-szervek (fül, torok és az orr) tüneti kezelésére, a gyulladásos folyamatok blokkolására és a talajbetegségekkel szembeni allergiás reakciók megszüntetésére szolgál.