Kizomba: érzékiség és energia a táncparketten

Bede Laura 2019. február 12., 11:58

Megalakulásának első évfordulóját ünnepelte a hétvégén a temesvári HeartBeat Kizomba tánciskola. A háromnapos rendezvénysorozaton hazai és külföldi oktatók tartottak workshopokat, a résztvevők pedig reggelig tartó bulikon gyakorolhatták a tanultakat.

A táncparkett napközben tanulni vágyó diákokkal volt tele, éjjel pedig a kizomba szerelmeseivel Fotó: Bede Laura

Eredetileg a kizomba szó jelentéseivel, az ünnep, baráti találkozó, buli kifejezésekkel akartam kezdeni ezt a cikket, de a hétvégén bebizonyosodott, hogy

a nyugat-afrikai volt portugál gyarmatokon kialakult zenei és táncstílus kedvelői számára inkább táplálék a léleknek.

A temesvári HeartBeat Kizomba tánciskola egyéves születésnapjára összegyűlt oktatók és diákok fáradtságot nem ismerve, a saját határaikat feszegetve tettek meg mindent annak érdekében, hogy a háromnapos ünnepség tapasztalatokban és élményekben gazdag legyen.

Lenyűgöző volt számomra a tanárok hozzáállása: azon túl, hogy a saját órájukat maximális odaadással, figyelemmel és jókedvvel megtartották, a többi oktató workshopján tanulni, fejlődni vágyó érdeklődőkként vettek részt. De a legtöbbet egyértelműen mi, a kincses városbeli Sonrisa Dance Center „elsőfesztiválozói” tanultunk. A péntek estétől vasárnap hajnalig tartó rendezvényen kiderült, hogy a sokéves tapasztalattal rendelkező tanárokat diákjaik mosolya és pozitív visszaigazolása motiválja.

A legtöbb energiát talán a londoni Richard Voogt és táncpartnere, Manon hozta a terembe, nem hiába nyitották és zárták ők a workshop-sorozatot. A kezdő, haladó és középhaladó szintű órákon főként a kizomba és alműfaja, a semba alaplépéseit sajátítottuk el a kolozsvári, bukaresti, craiovai és iași-i tanárok segítségével. Utóbbi oktatók egyik órája szokatlanul kezdődött: a pároknak oldalra fordított fejekkel, szorosan egymáshoz simulva kellett összehangolniuk a lélegzésüket. Mint később kiderült,

bár ez a fajta intimitás eleinte kényelmetlennek tűnhet, sokat segít abban, hogy a férfi és a nő nyugodt legyen, ráhangolódjék a zenére, valamint a partner mozdulatainak ritmusára. Ugyanis a kizombában a férfi a vezető, a nő pedig a követő.

Az órákon tanultakat rögtön az esti bulikon gyakorlatba ültethettük, ugyanitt rájöttünk arra, hogy amíg a zene szól, és partner a kezét nyújtja, a táncparkett nem marad üresen. A hangulatot tovább fokozta a helyi iskola produkciója, a műsor tetőpontja pedig a kolozsvári Borzási Judit és Paul Bucur országos bajnokok produkciója volt.

A tapasztalatok és beszélgetések alapján kiderült, hogy a bánsági városban sokan érdeklődnek a kizomba iránt, viszont az iskolák között egyfajta rivalizálás figyelhető meg, ellentétben a kincses városi csoportokkal, ahol – személyes tapasztalatok alapján – a táncnak valóban közösségépítő szerepe van.