Nem árulják el, melyik rendőr lőtt – anyagi kártérítésre lenne jogosult a Magyarón megsebesített asszony

Szucher Ervin 2019. február 11., 21:02

Nem tisztul, sőt egyre inkább bonyolódik a kép a rendőri üldözéssel, lövöldözéssel és a járdán gyalogló vétlen járókelő fejbe lövésével végződött múlt hétvégi Maros megyei közúti incidens kapcsán. A jogász szerint az áldozat kártérítésre jogosult.

Képünk illusztráció Fotó: Székelyhon

Egyre több kérdőjel merül fel a múlt pénteki, egy magyar nő súlyos sérülését eredményező magyarói rendőrségi fellépéssel kapcsolatosan.

A karhatalmiak azt állítják, nem tudják, melyik rendőr adta le a gyalogost súlyosan megsebesítő lövést, amikor az lényegében egy kollégái által üldözött személygépkocsira célzott.

Közben a gyanúsított sofőr – akire a Szászrégentől mintegy 30 kilométerre fekvő Borziatelepen találtak rá a nyomába eredő rendőrök – esküszik, hogy már órákkal az incidens előtt hazaért, és nem ő volt, akit üldözőbe vettek az egyenruhások.

{K1}

Az ügyészség hétfőn hozta nyilvánosságra a pénteken este üldözésbe vett gyanúsított kilétét. Egy félreeső kis Maros megyei faluból, a Ratosnyához tartozó Borziatelepről származó 20 esztendős fiatalemberről van szó, akinek gépkocsijára a nyomában eredt rendőrök háza udvarán találtak rá. Audijáról ekkor már hiányoztak a rendszámok. Lucia Borda szászrégeni főügyész szerint a férfi alig 15 hónapja rendelkezik gépkocsivezetői jogosítvánnyal. A bő egy év alatt a gyanúsítottat egyszer bírságolták meg gyorshajtásért.

Pénteken este Szászrégen főterén azzal hívta fel magára a járőröző rendőrök figyelmét, hogy autójának nem égtek a hátsó lámpái.

Miután nem volt hajlandó megállni a karhatalmiak felszólítására, a gázpedálra taposott, és a vasútállomás irányába kanyarodott. Innen a két Idecsen és Holtmaroson keresztül jutott el Magyaróra, ahol a marosvécsi rendőrök próbálták meg feltartóztatni. A pisztolylövések sem tántorították el, onnan átkelt a Maros-hídon, majd további hat falun keresztül jutott el borziatelepi otthonába.

Teljesen „mellélőttek” az egyenruhások?

Időközben megszólalt a húszéves borziatelepi gyanúsított is. A fiatalember, akinek Szeben megyei rendszámú szürke Audija van, hétfőn azt nyilatkozta a sajtónak, hogy pénteken valóban megjárta Szászrégent, azonban jóval az incidens előtt, már a délutáni órákban hazaért a felső-marosmenti falujába. Mint állítja, őt egyetlen rendőr sem próbálta igazoltatni, nem vette üldözőbe, és különben is, amennyiben hat golyót céloztak volna autója irányába, legalább az egyiknek nyomot kellett volna hagynia a vázon.

Mit gondolnak, ha szöknöm kell, akkor hazajövök, és magamra hozom a rendőröket?”

– kérdezett vissza az őt faggató újságíróknak. Hétfő délután a férfit kihallgatták a régeni ügyészségen, autóját pedig műszaki vizsgálatnak vetették alá. Kihallgatása után a gyanúsítottat 24 órára őrizetbe vették. Közben az ügyészség kikérte a Magyarón felszerelt kamerák felvételeit is. Hétfő délelőtt a település polgármestere többször is végignézte a községben működő térfigyelők által rögzített felvételeket.

Kristóf József lapunknak elmondta, az infrakamerák teljesen megzavarodtak a rendőrkocsi villogásától, így a képsorokból nagyon nehezen vehető ki, hogy lényegében miként is történt a lövöldözés.

Az elöljáró a helyi rendőrőrs parancsnokával is beszélt, ő azonban még arra sem tudott választ adni, melyik beosztottja adta le a lövéseket.

A rendőrségnek fizetnie kellene

„A gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt a súlyosan megsebesített nőnek komoly kártérítés járna” – fejtette ki lapunk érdeklődésére az ügyben Kincses Előd marosvásárhelyi jogász. Az ügyvéd szerint az áldozat teljes körű kártérítésre, illetve fájdalomdíjra lenne jogosult.

Egy civilizált országban ez magától értetődő lenne, viszont attól tartok, hogy nálunk egy kicsit másként lesz. Fel kell szólítani a rendőrséget és a belügyminisztériumot a kártérítés folyósítására, amelyek valószínűleg nem fogják elfogadni a követelést, és akkor kezdődhet a pereskedés”

– vázolta a valószínűsíthető forgatókönyvet a jogász. Kincses tapasztalatból beszélt, ugyanis egyik ügyfelének gránát robbant a kezében, a védelmi minisztérium azonban a fél szemét elvesztő kiskatonára próbálta hárítani a felelősséget. A bíróság végül úgy döntött, hogy mindkét fél vétkes, ezért az igényelt összegnek csak a felét ítélte meg.

Amint arról beszámoltunk, a szászrégeni rendőrök pénteken este rutinellenőrzés céljából akartak megállítani egy gépkocsit, amelynek sofőrje azonban a jelzés ellenére továbbhajtott. A rendőrségi jelentés szerint a közlekedés-rendészet munkatársai a nyomába eredtek, és értesítették az ügyről a marosvécsi rendőröket is, mivel abba az irányba haladt a gépkocsi.

A marosvécsi rendőrök Magyarón azonosították az autót. Mivel hiába jeleztek a nagy sebességgel közeledő sofőrnek, hogy álljon meg, az egyik rendőr rálőtt a gépkocsira, így próbálva megállásra kényszeríteni a vezetőt. A lövedék eltalálta az éppen a szomszédból hazafelé tartó magyarói Lovász Hajnalt, akihez a rendőrök mentőt hívtak, ezután az egyenruhások hagyták elhajtani az üldözöttet.

A jobb füle mellett, a koponyáján megsérült áldozatot elsőként a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba, majd Kolozsvárra szállították, ahol az idegsebészeten műtétnek vetették alá. Hétfő délután még mindig kómás állapotban feküdt. Eddig sem a lövést leadó rendőr, sem felettesei nem tanúsítottak semmiféle együttérzést a megsebesített asszonnyal, illetve annak hozzátartozóival.

Részlegesen betiltanák a tűzfegyverhasználatot a civilek

Megszólalt az ügyben a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) is, követelve a rendőrök jogállásáról és a tűzfegyverek használatáról szóló törvény az irányú módosítását, hogy tiltsák be a rendőrök számára a tűzfegyver használatát azokban az esetekben, amikor kihágásokat elkövető személyeket próbálnak előállítani. A civil szervezet hétfői állásfoglalásában a belügyminisztériumtól kapott adatokra hivatkozva felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt években három vétlen személy vesztette életét Romániában a rendőri intézkedések nyomán.

Legutóbb tavaly márciusban Vaslui megyében történt a Maros megyeihez hasonló incidens, akkor egy járművezetőt lőtt főbe egy rendőr, aki utólag azt állította, hogy véletlenül sült el a fegyvere. Az APADOR-CH szerint már csak azért is indokolatlan tűzfegyvert használni a rendőri intézkedést figyelmen kívül hagyó személyek esetében, mert a hatályos jogszabályok alapján tettük nem bűncselekménynek, hanem kihágásnak minősül, amit nem szabadságvesztéssel, hanem csak pénzbírsággal büntetnek.