Amerikai titkosszolgálati segítséggel számoltak fel román kiberbűnözőkből álló bandát

Krónika 2019. február 09., 14:41

Az amerikai Secret Service munkatársai és több mint 100 román rendőr közösen tartott házkutatásokat kilenc megyében és Bukarestben számítógépes csalással és pénzmosással gyanúsított személyeknél.

Az országos rendőr-főkapitányság szombati közlése értelmében az amerikai elnök személyi biztonságáért felelős Secret Service pénzügyi bűncselekmények felderítéséért felelős osztálya jogsegélyre vonatkozó igényléssel fordult a román rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Főigazgatóságához (DIICOT) egy román állampolgárokból álló bűnbanda felderítése érdekében, amely 2016 óta mintegy 34 millió dolláros kárt okozott amerikai állampolgároknak.

A bűnbanda tagjai nem létező árucikkeket kínáltak eladásra különféle honlapokon, és meggyőzték az embereket, hogy utalják a fiktív termékek vételárát.

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint az amerikai hatóságok megkeresésére több mint száz román rendőr és a Secret Service több munkatársa 27 helyszínen végzett házkutatást Kolozs, Dolj, Prahova, Argeş, Olt, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman és Vâlcea megyében, valamint a fővárosban a Szervezett Bünözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) irányításával.

A házkutatások során többek között mobiltelefonokat, számítógépeket, laptopokat, táblagépeket, bankkártyákat és különféle adattároló eszközöket foglaltak le, illetve mintegy 5000 dollár értékű Ripple és Bitcoin kriptovalutát. Tizennyolc személyt bekísértek kihallgatásra, 14 személyt – akiknek a nevére nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki – átadták az amerikai hatóságoknak.