FRISSÍTVE – Tőkés László: vissza kell állítani az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet Marosvásárhelyen

MTI , Krónika 2019. február 08., 17:04

Tőkés László szerint vissza kell állítani Marosvásárhelyen az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egy pénteki temesvári sajtótájékoztatón beszélt erről.

Fotó: Haáz Vince

A politikus úgy vélte, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Tudományegyetem tavalyi egyesítése a kolozsvári magyar nyelvű Bolyai Egyetem és román tannyelvű Babeș Egyetem 1959-es egyesítéséhez hasonlítható.

A magyar betegeknek joguk van a magyarul beszélő orvoshoz”

– jelentette ki Tőkés László. Hozzátette: az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 15 ezer támogató aláírást gyűjtött össze a magyar orvosképzés támogatására. Ezt Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszternek akarják átadni. Az EP-képviselő azt is hozzátette: kompromisszumos megoldásként tekint arra a lehetőségre, hogy önálló magyar kar alakuljon az egyetemegyesítéssel létrejött Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE). A politikus bírálta az RMDSZ-t amiatt, hogy csak megkésve, választási megfontolásból foglalkozik az egyetem ügyével.

Toró T. Tibor úgy vélte: a MOGYE-ügy az erdélyi magyar politikai képviselet tehetetlenségének a szimbóluma. Hozzátette: azt követően azonban, hogy az egyetemen angol kar jön létre, meg kell teremteni a magyar kart is. Tőkés László megjegyezte: az erdélyi magyarság minden mai gondja abból fakad, hogy a közösség nem kapta meg azt az autonómiát, amelyet az erdélyi románság 1918-ban, a román királysággal való egyesülés kinyilvánításakor megígért neki.

Ezzel egy időben az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői is azt szorgalmazzák, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia hozzon létre magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet. Az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal résztvevői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vezetésével üléseztek pénteken Temesváron. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményük szerint fontosnak tartották, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia ebben az időszakban olyan meghatározó jogszabályokat fogadjon el, amelyek jelentősen hozzájárulnak a magyar közösség fejlődéséhez. Példaként említették egy erdélyi magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem létrehozását.

A résztvevők áttekintették az időszerű politikai eseményeket, a közelgő európai parlamenti választások ügyét, és rögzítették az idei ülésezési tervet. Döntöttek arról, hogy a következő üléseken áttekintik a román parlamentben több mint egy évtizede elakadt kisebbségi törvénnyel kapcsolatos javaslataikat, és egyeztetik álláspontjaikat. A közleményt az RMDSZ nevében Székely István ügyvezető alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nevében Toró T. Tibor ügyvezető elnök, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott írta alá.

{K1}